NavMenu

Poljaci žele kupiti gradišku "Ingu"

Izvor: Nezavisne novine Subota, 16.02.2008. 10:29
Komentari
Podeli

Tri poljske fabrike koje rade u zakupljenim pogonima gradiške drvoprerađivačke fabrike "Inga" planiraju da se zajednički prijave za kupovinu imovine tog preduzeća na stečajnoj licitaciji koja će se održati 7. marta 2008. godine.

Namjeru poljskih preduzeća "Inga Stolarz Gabi", "Organika BH" i "Texton Adria" potvrdio je Stanislav Gendzejl, vlasnik fabrike "Inga Stolarz Gabi", koja u "Inginim" pogonima već tri godine proizvodi pločasti i tapacirani namještaj.

Procijenjena vrijednost nepokretne imovine "Inge" koja će biti ponuđena na licitaciji iznosi 17.637.952 KM, a, prema pravilima nadmetanja, ona neće moći biti prodana ispod jedne trećine tog iznosa.

On kaže da je u fabrici "Inga Stolarz Gabi" zaposleno 240 radnika, ističući da je jedan od osnovnih planova preduzeća povećanje kapaciteta.

"Da bismo ostvarili nove investicije i zaposlili još veći broj radnika neophodno je da riješimo problem vlasništva u fabrici", rekao je Gendzejl.

"Inga Stolarz Gabi" je, prema njegovim riječima, u protekloj godini ostvarila izuzetno dobre poslovne rezultate, uduplavši svoju proizvodnju. Fabrika, kako napominje, preko 75 odsto proizvodnje plasira na inostrana tržišta.

Rade Rodić, pomoćnik ministra privrede RS, rekao je da Vlada podražava inicijativu poljskih fabrika da se zajedno pojave kao kupci na licitaciji.

"Nadamo se da će ove tri poljske firme kupiti imovinu "Inge" i stvoriti uslove za nastavak relaizacije svojih proizvodnih planova i da naravno će povećati broj radnika fabrike”, dodao je Rodić.

Dugovanja nekada vrlo uspješne drvoprerađivačke fabrike iz Gradiške/Bosanske Gradiške, na kraju prošle godine iznosila su 23.398.347 KM. Vlada RS, koja je vlasnik 65 odsto akcija fabrike, je otvorila stečajni postupak u "Ingi" prije mjesec dana. Stečaj su potakli Hypo Alpe Adria banka, NLB Razvojna banka i Nova banjalučka banka zahtijevajući naplatu potraživanja na bazi hipotekarnih kredita. Proizvodnja u "Ingi" je obustavljena krajem 2002.godine, a tokom 2003, 2004. i 2007. godine Vlada RS je dala dio saglasnosti da se dio prozivodnih kapaciteta da poda zakup poljskim firmama. Gradiška fabrika "Inga" je prije rata zapošljavala 1000 radnika.

Prva je u zakup ušla poljska farbika "Organika BH" koja proizvodi spužve i zapošljava 50 radnika, dok treća firma "Texton Adria", koja je počela sa radom prije mjesec dana, proizvodi sintetički materijal na bazi propilena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.