NavMenu

Sve izvjesnije poskupljenje struje u RS

Izvor: Nezavisne novine Subota, 12.03.2016. 10:04
Komentari
Podeli

(Foto: Shutterstock.com)
I pored novih najava o razmatranju poskupljenja električne energije u RS, Vlada i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS neće dozvoliti da to poskupljenje bude drastično i ono će biti manje nego što je to u prošlogodišnjim tarifnim postupcima bilo utvrđeno.

Ovo je zaključeno nakon vanredne sjednice Skupštine akcionara RiTE "Gacko", kojoj je prisustvovao i ministar Petar Đokić, zajedno sa direktoricom "Elektroprivrede RS" Branislavom Milekić, koja je takođe saglasna da povećanje ne smije biti veliki udar ni na domaćinstva, niti na privredni sektor Republike Srpske.

- Mi nismo regulatori da možemo davati predviđanja o eventualnim poskupljenjima, ali moramo istaći da ćemo i nakon sprovedenog tarifnog postupka ipak imati najjeftiniju cijenu električne energije u regionu - naglasio je ministar Đokić.

On je najavio i moguće promjene u načinu plaćanja struje. Đokić je pojasnio da se jedan dio budućeg plana odnosi na plaćanje struje u RS shodno platežnoj moći, gdje će penzioneri plaćati po nižim, a ministri po višim tarifama struju.

- Ne možemo penzioner i ja, kao ministar, izdvajati isto jer ni naša primanja nisu ista - kazao je Đokić.

On je naglasio da se o svemu mora voditi računa pa tako i o liberalizaciji tržišta, jer su cijene struje na svjetskom tržištu poprilično niske.

Što se tiče poslovanja RiTE "Gacko", on je istakao da je, nakon sastanka sa direktoricom Milekić i Upravom preduzeća, jednoglasno zaključeno da se odmah mora sačiniti poseban plan koji će pomoći da se prevaziđe teška situacija iz koje RiTE "Gacko" polako već izlazi.

- Ne negiramo da je prošla godina bila veoma teška sa lošim poslovanjem - kazao je Đokić, a potom dodao da Vlada čvrsto smatra da RiTE "Gacko" mora biti nosilac razvoja ovog kraja i "Elektroprivrede".

Milekić je precizirala da je situaciju u RiTE "Gacko" otežalo otvaranje novog kopa i dovršetak eksploatacije na postojećem polju, gdje je u 2015. ostvareno 1.547 gigavat-časova električne energije iz Gacka, što je 6% ispod plana.

Ipak, ona je ocijenila da je u ovoj godini situacija bolja i da se troškovi već drastično smanjuju, ali da će im za dobro poslovanje morati biti usvojeni i zahtjevi za povećanje cijene struje.

- Uzimajući sve zahtjeve u obzir, mislim da Gacko ima opravdane razloge za povećanje cijene struje koje bi im trebalo uvažiti, kao i elektrodistribucijama, dok nisam sigurna kolika je opravdanost zahtjeva hidroelektrana, s tim što bi povećanje cijene Gacku sada moglo biti nešto manje - dodala je Milekić.

Sjednica RERS-a u ponedjeljak

Regulatorna komisija za energetiku RS (RERS) u ponedjeljak, 14. marta, ponovo će razmatrati zahtjev ERS, odnosno njenih zavisnih preduzeća, za poskupljenje struje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.