NavMenu

Prodaja udjela u FDS-u, "Bosnalijeku" i "Sarajevo-osiguranju" već u januaru

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 28.12.2015. 08:56
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Ellica/shutterstock)Sarajevo
Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) trebalo bi po nalogu Vlade FBiH da već u januaru raspiše tender za prodaju manjinskog državnog kapitala u "Sarajevo-osiguranju", "Bosnalijeku" i "Tvornici duhana Sarajevo" (FDS), potvrđeno je "Dnevnom avazu".

Vlada FBiH prodajom kapitala u ova tri poduzeća planira prihodovati 65 mil KM, a za taj iznos povećan je i prijedlog budžeta, koji je usvojen u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Ovo su prve privatizacijske aktivnosti ovog sastava Vlade FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu.

Riječ je o prodaji 45% udjela u "Sarajevo-osiguranju", 40% državnog kapitala u "Tvornici duhana Sarajevo" i 19,2% u "Bosnalijeku". Prethodno, međutim, Vlada mora usvojiti plan privatizacije koji je sačinio APF, a to bi se trebalo dogoditi ubrzo nakon Nove godine.

Zamjenik direktora APF-a Drago Vrbić potvrdio je za "Avaz" da su ovaj plan, a samim time i prodaja tri poduzeća, sačinjeni prema Akcijskom planu Reformske agende.

– Dosta stvari već je usaglašeno. To ide svojim tokom. Trebat će, međutim, vremena za pripremu ovih poduzeća za prodaju. Postoji procedura, a strateški partneri traže i dubinsko snimanje. Prodaja manjinskog udjela Vlade u tim preduzećima ići će putem berze – rekao je Vrbić.


U planu Vlade, odnosno APF-a, jesu i druga poduzeća, a njihove privatizacije biće kasnije pokrenute. Riječ je o "Aluminiju" i "Energoinvestu", u kojima Vlada ima 44, odnosno 67% udjela.

Planiranih 65 mil KM od privatizacije, prema planu Vlade, bit će raspodijeljeno: 3 mil KM na transfer kapitalnim javnim poduzećima, 50 mil KM drugim razinama vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO/MIO, dok će 11,5 mil KM biti iskorišteno za početak trajnog rješavanja smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru. Milion maraka biće izdvojen za set antikorupcijskih zakona, a isto toliko i za FUP za povećanje aktivnosti u borbi protiv terorizma, navodi sarajevski list.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.