NavMenu

U toku instaliranje hladnjače za voće i povrće u Mrkonjić Gradu

Izvor: eKapija Petak, 22.05.2015. 11:24
Komentari
Podeli
U mjestu Kotor u Mrkonjić Gradu u toku je instaliranje hladnjače za skladištenje voća i povrća kapaciteta 60 tona. Vrijednost investicije je 90.000 KM, a sredstva su obezbijedili opština Mrkonjić Grad uz pomoć UNDP-a u okviru realizacije projekta "Od poljoprivrednog proizvođača do preduzetnika", koji se implementira kao dio srednjoročnog plana razvoja opštine Mrkonjić Grad, navodi se na sajtu Opštine.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić održao je juče u Mrkonjić Gradu predavanje za voćare u sklopu projekta "Od voćara do preduzetnika: podrška skladištenju voća u hladnjačama (MG Hladnjača) na temu: "Prednost skladištenja voća u hladnjačama i relevantni podsticaji".

Pašalić je rekao da je instaliranje hladnjače dobra inicijativa opštine u nastojanju da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

- Na ovaj način će se omogućiti proizvođačima da ubrane plodove mogu u nekom određenom periodu da skladište i prodaju naknadno, kada se postigne bolja cijena. Današnjim predavanjem nastojali smo skrenuli pažnju proizvođačima da hladnjača samo po sebi ne rješava njihove probleme. To je dobar izbor i način da oni obezbijede, odnosno plasiraju svoje proizvode, ali i oni moraju tome pristupiti ozbiljno, tako što će u svojim zasadima da provedu sve one mjere koje se tiču sadnje, rezidbe, đubrenja i zaštite, kako bi se ti plodovi na adekvatan način pripremili za skladištenje - rekao je Pašalić.

On je dodao da ova hladnjača svojim kapacitetima zadovoljava trenutne potrebe ovog područja, ali i okolnih opština, jer u ovom dijelu južno od Banja Luke postoji samo jedna mala hladnjača u Ribniku.


Načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Mrkonjić Grad Tomislav Todorović najavio je da će su u ovoj opštini ići i u pravcu uzgoja jagodičastog voća.

- Dosad nismo išli u tom pravcu, jer nismo imali adekvatne skladišne kapacitete za ove proizvode koji su visokoakumulativni i donose dobru zaradu. Nadam se da ćemo izgradnjom hladnjače popraviti uslove za rad poljoprivrednih gazdinstava i da ćemo se u narednom periodu baviti podizanjem novih zasada malina i drugog jagodičastog voća - rekao je Todorović.

On je dodao da je u ovim krajevima ipak najviše uzgoja šljiva, te da će hladnjača biti na usluzi i proizvođačime ove vrste voća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Industrija, Građevina

U pogon puštena nova tvornica KS Aluminium u Širokom Brijegu

U industrijskoj zoni u Knešpolju kod Širokoga Brijega u četvrtak je svečano u pogon puštena velebna tvornica KS Aluminium. Riječ je o modernoj, visokotehnološkoj europskoj tvrtki čija je temeljna djelatnost usredotočena na proizvodnju aluminijskih i PVC vrata i prozora, profila i drugih proizvoda od aluminija i PVC-a te projektiranje aluminijskih sustava, površinsku zaštitu aluminija te strojnu obradu aluminija i PVC-a. Vlasnici

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.