NavMenu

"Unis" dobija novu šansu - "Balkan Steel" planira uložiti 6 mil EUR za pokretanje proizvodnje u derventskoj fabrici cijevi

Izvor: Nezavisne novine Petak, 20.02.2015. 12:30
Komentari
Podeli
Bord direktora kompanije "Balkan Steel", koja je većinski vlasnik Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente, spreman je da uloži 6 mil EUR u pokretanje proizvodnje u ovom posrnulom gigantu metalske industrije RS, a što bi se moglo desiti već sljedećeg mjeseca.

Prije toga, većinski vlasnik je od Uprave preduzeća zatražio informaciju o tome da li su "Unisu" na raspolaganju svi ljudski i tehnički resursi, kao i da li su ispunjeni svi ostali uslovi za pokretanje proizvodnje u ovoj firmi.

- Nakon potvrde sa vaše strane o ispunjenosti tih uslova, pristupili bismo nabavci repromaterijala - toplo valjane trake iz Smedereva, Dunaj Varoši i Košica, koja bi mogla da bude kupljena do kraja februara i isporučena u toku marta - stoji u dopisu "Balkan Steela".

Međutim, najveći problem u realizaciji ovog plana je činjenica da su računi "Unisa" blokirani, te će Uprava preduzeća u narednim danima "tražiti od institucija i banaka razumijevanje i odgodu tih potraživanja na određen period, dok firma ne stane na noge".

Kako su naveli u pismu upućenom Upravi preduzeća, "Balkan Steel" će ta sredstva "Unisu" doznačiti u tri navrata, po 2 mil EUR, za pokretanje mjesečnog ciklusa proizvodnje na nivou od 5.000 tona.

- Nakon tromjesečnog ciklusa "Unis" bi trebalo da samostalno nastavi kupovinu repromaterijala i finansiranje proizvodnje - navedeno je u dopisu kompanije "Balkan Steel", koju je potpisao predsjednik Goran Tomić.

Ukoliko nakon tog ciklusa "Unis" zaključi da je potrebno povećati proizvodnju, iz "Balkan Steela" su izrazili spremnost da im pomognu u kupovini dodatnih mjesečnih količina.

Kada je u pitanju dokapitalizacija "Unisa", iz "Balkan Steela" su rekli da će to razmatrati tek nakon uspostavljanja regularne i kontinuirane proizvodnje.

Mile Georgievski, generalni direktor "Unisa", rekao je juče za "Nezavisne" da je formiran tim koji će raditi na deblokadi računa, bez čega fabrika ne može početi da radi, te dodao da će se obratiti institucijama i bankama koje su blokirale račune, od kojih očekuje razumijevanje i pomoć.

- U blokiranom stanju nećemo moći raditi, pa nam predstoji razgovor s institucijama i bankama, u vezi s deblokadom. Zamolićemo ih da nam ta potraživanja za određen period odlože, dok "Unis" ne stane dobro na svoje noge, kako bi mogao redovno servisirati obaveze i dugovanja, a za to je potrebna proizvodnja veća od pet hiljada tona - rekao je Georgievski.

On je dodao da je jedan od uslova za skoro pokretanje proizvodnje i vrijeme nabavke i isporuke repromaterijala.

- Dakle, u svemu ovome se postavlja jasno pitanje - hoćemo li da "Unis" radi i da radnici zarađuju plate, te da firma vraća svoja dugovanja nakon određenog perioda ili hoćemo da ide u stečaj - poručio je Georgievski.


Radoslava Milanković, predsjednik Sindikalne organizacije radnika "Unisa", rekla je da radnici očekuju da će doći do ispunjenja ovih obećanja većinskog vlasnika, te da će se postepeno ići i u deblokadu računa firme. Prema njenim riječima, "Unis" u ovom trenutku raspolaže ljudskim i tehničkim kapacitetima da se krene u proizvodnju.

Inače, radnici "Unisa" prekinuli su generalni štrajk, koji su započeli 5. februara, jer je poslodavac ispunio dio traženih obećanja. Isplaćena im je polovina plate za decembar 2013. i za januar prošle godine, a stigla je i pisana odluka većinskog vlasnika o namjeri da se nastavi proizvodnja.

Ipak, radnici su ostavili mogućnost ponovnog stupanja u štrajk ukoliko u narednim danima poslodavac ne ispuni i ostale zahtjeve radnika.

Podsjećamo, Fabrika cijevi "Unis", koja je svojevremeno bila najznačajniji izvoznik iz RS na tržište EU, već više od godinu dana nalazi se u dubokoj agoniji, uzrokovanoj nagomilanim problemima i prestankom proizvodnje.

"Unis" je zapao u teške probleme koji su doveli do toga da je Uprava poslala na čekanje 530 radnika zbog nedostatka posla, a poslovanje je opteretilo i kašnjenje isplata plata za radnike, te nemogućnost vraćanja višemilionskih kredita koje je podigao "Unis", a za koje je garancije izdala Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Agro, Industrija

Bjeloruska mehanizacija uz subvencije Vlade RS, moguće i pokretanje proizvodnje

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede u Banjaluci su potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik, izveštava RTRS. Ovaj memorandum potpisan je na tri godine, a odnosi se na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe ovaj memorandum odnosi se na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za šta će

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.