NavMenu

Najefikasniji preduzetnici imaju ovih sedam navika

Izvor: Stratego Ponedjeljak, 23.01.2023. 08:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Brooke Lark)Ilustracija
Navike su osnova nečije ličnosti. Na njima gradimo poslovni uspjeh i lično zadovoljstvo. Kao društvo, fascinirani smo navikama drugih, uspješnijih - najčešće poznatih ljudi, pogotovo preduzetnika.

Međutim, svako može oponašati ono što rade najefikasniji preduzetnici. Evo nekoliko navika uspješnih i poznatih preduzetnika koje vam mogu pomoći da i vi osnažite svakodnevne rutine.


Umanjite broj manje bitnih odluka

Kako bi ostali puni energije i koncentrisani za bitne odluke, najefikasniji preduzetnici minimiziraju broj svakodnevnih odluka. Na primjer, jedu isti doručak svaki dan, ili za pojedini dan tokom nedelje određuju poseban cilj.

Mark Zakerberg je preuzeo trik Stiva Džobsa - svaki dan nosi istu odjeću: teksas pantalone i sivu majicu (odnosno trenerku, kada zahladi).


Nemojte prihvatiti "ne" kao odgovor

Iako je poniznost vrlina, ponekad možemo napredovati samo ako ignorišemo sumnjičave ljude, i ako skupimo samopouzdanje na putu prema uspjehu.

Ekscentrični preduzetnik Ilon Mask ne prihvata "ne" kao odgovor, i ne dozvoljava nikome da mu kaže da je nešto nemoguće. On se pogledom u budućnost stavlja na pravi put, i iznova traži futurističke ciljeve.

Jedan izvještaj je pokazao da 90% startapova propada, i to ponajviše zbog manjka uvjerenosti u sopstvenu ideju, i zbog nedostatka predanosti. Kad nije spreman dati sve za uspjeh, preduzetnik će propasti.


Idite korak dalje od drugih

Najuspješniji preduzetnici su poznati po tome što idu korak dalje od ostalih. Predsjednica uprave kompanije Yahoo, Marisa Majer živi je primjer toga, i notorna je po tome što očekuje samo najbolje rezultate. Jednom je čak insistirala da njen tim isproba 41 različitu nijansu plave boje za rezultate Googleovog pretraživača. Iako je nekima njena predanost i opsesivnost zastrašujuća, ostvarila je uspješnu karijeru zbog traženja najkvalitetnijih rezultata.


Najefikasniji preduzetnici stavljaju klijenta na prvo mjesto

Inovativni startapovi najviše cijene klijente. Kad preduzetnik prepozna neku društvenu potrebu, on je ispuni, stvarajući bolji život svojim korisnicima.

Twitter je stvoren na ideji o brzoj međunarodnoj komunikaciji, ograničenoj na 140 znakova. Što je još bitnije, osnivači Twittera, Evan Vilijams, Džek Dorsi i Biz Ston pobrinuli se da poboljšaju kvalitetu korišćenja, a manje su se brinuli o zaradi tokom nekoliko prvih, ključnih godina.

Rezultat: razvili su jedinstvenu platformu za komunikaciju, na kojoj se korisnici osjećaju kao gospodari.


Entuzijastično mijenjajte smjer

Mnoge kompanije propadaju. Tako stvari stoje. Međutim, istrajni preduzetnici - oni koji su voljni iskušati nešto novo, najčešće na kraju uspiju. Mnogi poznati biznisi danas tek su treći ili četvrti pokušaj nekog preduzetnika, koji jednostavno nije htio da odustane, već je odlučio da se mijenja.

Prva kompanija Pajal Kadakije, Classtivity, nikako nije uspijevala, pa se Pajal okrenula drugom biznisu, ClassPass-u. Taj startap je eksponencijalno rastao u prve dvije godine, jer je uspio da poveže brojne fitnes instruktore s korisnicima.

Kadakia je to ostvarila samo zato što je bila dovoljno hrabra da prizna da ide u pogrešnom smjeru, te voljna da skrene na bolje odredište.


Budite vidljivi

Većina preduzetnika ne radi smjenu od devet do pet. Rade kada žele (naravno, ukupno rade puno više od prosječnog radnika), i gdje god žele. Razumiju da je za kreativnost potrebna promjena okruženja, i skupljanje novih iskustava.

Ričard Brenson ne samo da je jako vidljiv partnerima, već i samim klijentima. On je izuzetno prisutan u Virgin Airlines-u, stalno razgovara sa zaposlenima i klijentima kako bi saznao stanje u kompaniji. Obožava da upoznaje nove ljude i da dobija nove uvide.


Ostanite dosljedni kulturi svoje kompanije

Startapovi pružaju ljudima priliku da stvore jedinstvenu poslovnu kulturu. Osnivačica ModClotha, Suzan Greg Koger počela je svoj biznis onlajn sa 17 godina, i razvila je kompaniju bez iskustva u prodaji. Zbog toga je razvila kreativnost, i razvila sasvim drugačiji pristup od većih prodavaca i najbitnije - predala se društvenom pristupu trgovini. Početnički mentalitet joj je u biti pomogao da razmišlja izvan okvira.

Danas, godinama nakon toga, Greg Koger podstiče svoj tim da održi taj početnički mentalitet kako bi osmislili inovativna rješenja za klijente, i kako bi održala razvoj. Drži se kulture koja kontinuirano podstiče kreativnost, umjesto da se drži provjerenog puta drugih uspješnih prodavaca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Industrija, Građevina

U pogon puštena nova tvornica KS Aluminium u Širokom Brijegu

U industrijskoj zoni u Knešpolju kod Širokoga Brijega u četvrtak je svečano u pogon puštena velebna tvornica KS Aluminium. Riječ je o modernoj, visokotehnološkoj europskoj tvrtki čija je temeljna djelatnost usredotočena na proizvodnju aluminijskih i PVC vrata i prozora, profila i drugih proizvoda od aluminija i PVC-a te projektiranje aluminijskih sustava, površinsku zaštitu aluminija te strojnu obradu aluminija i PVC-a. Vlasnici

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.