NavMenu

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo - Konkurs za izradu idejnog projekta Kongresnog centra Sarajevo do kraja 2013.

Izvor: Onasa Subota, 26.10.2013. 13:11
Komentari
Podeli

Semir EfendićSemir Efendić

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o problemima s kojim se Općina susreće u svom radu, najznačajnijim realiziranim projektima u proteklom periodu, privrednim subjektim na području općine i privrednim granama koje imaju najveće potencijale za ulaganje, planiranim aktivnostima...

Kako biste ocijenili rad Općine Novi Grad Sarajevo od preuzimanja mandata načelnika?

- U manje od godinu dana mog mandata, sublimirao bih svoj rad kroz jednu riječ - promjene. Mislim da smo u Novom Gradu napravili promjene koje su vidljive onima koji žive u ovoj općini, a i onima koji žive u cijeloj BiH. One se, prije svega, ogledaju u jednom drugačijem pristupu radu i modelu vođenja politike koji podrazumijeva stalnu komunikaciju sa građanima pri atrikulaciji zajedničkih problema koje pokušavamo što prije riješiti. Na taj način, pokazali smo da su u BiH političke promjene moguće. Prema mojoj skromnoj ocjeni, dali smo veći značaj Općini Novi Grad Sarajevo u odnosu na raniji period. Sa našim pristupom u komunikaciji sa javnošću, uspjeli smo skrenuti pažnju na sebe na način da svi mogu pratiti naš rad.

Koji su najznačajniji realizovani projekti u prvih osam mjeseci 2013. godine?

- Programom "Pokrenimo Novi Grad zajedno", jasno su definisani najznačajniji projekti Općine. Početak samog Programa, odnosio se na realizaciju dva značajna infrastrukturna objekta. Prvi je rekonstrukcija ulice Adema Buće i više od 70% radova na ovom projektu će biti završeno do kraja godine. Riječ je o skupom i velikom projektu koji se trenutno realizira. Kada su u pitanju samo građevinski radovi na rekonstrukciji ceste, oni iznose oko 2,5 mil KM. Međutim, kada uključimo radove na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži, ta cifra se primiče iznosu od ukupno 4 mil KM.

Uspjeli smo u ovoj godini osigurati sredstva za najvažniji objekat zdravstvene infrastrukture u Općini, a to je Dom zdravlja Kumrovec. Sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo (KS) i Zavodom zdravstvenog osiguranja, obezbijeđena su sredstva za građevinski dio rekonstrukcije objekta, provedena je procedura javne nabavke međunarodnog tipa. Prema mojim informacijama, ponude su otvorene i vrlo brzo bi trebao biti odabran izvođač.

Kada je riječ o ostalim projektima, najznačajniji su oni koji se tiču vodovoda i kanalizacije, rekonstrukcije cesta, školskih i sportskih objekata i slično. Svi kapitalni projekti u ovoj godini vrijede oko 10 mil KM. Posebno bih istakao projekat IX transferzale, odnosno projekat izgradnje saobraćajnice od Boljakovog potoka do Alipašinog Polja. Mi smo u ovoj godini uradili novi idejni projekat koji je finansirala Općina. Za novi projekat dobijena je urbanistička saglasnost. Sada je Direkcija cesta Kantona Sarajevo (KS) u proceduri izrade eksproprijacionog laborata i u ovoj godini bi već trebali krenuti sa eksproprijacijom zemljišta na IX transferzali i nakon toga bi krenuli u projekat izgradnje. Prema prvoj procjeni, kada je u pitanju otkup zemljišta na toj dionici, on bi koštao oko 3,5 mil KM, isključujući objekte. Imamo još nekoliko objekata uračunati i za njih se trenutno radi procjena. Kada je u pitanju idejni projekat, odnosno njegova izgradnja, procjene su da će on koštati oko 8 mil KM. Radi se o velikom projektu koji spaja dva dijela naše općine. Kada proceduralno dovedemo stvari na svoje mjesto, vjerujem da ćemo, zajedno sa KS, uspjeti iznaći sredstva, bilo kreditnim putem, bilo iz budžeta ili drugih izvora.

Koji su privredni subjekti nosioci razvoja općine?

- Kada su u pitanju privrednici, nosioci razvoja općine, prije svih bih pomenuo kompaniju "Euro asfalt" koja izvodi i građevinske radove na Koridoru Vc velike vrijednosti. Veliki broj radnika u ovoj firmi dolazi upravo iz naše općine. Mi nemamo dovoljno razvijenu industriju, kao što je to bilo prije agresije, ali ćemo se truditi da kroz naše investicije u infrastrukturu, uposlimo građevinsku operativu koju imamo i da kroz pristupu privredi, pokušamo napraviti ambijent
povoljan za servisne djelatnosti. Smatramo da općina može da servisira Sarajevo u većini potreba koje ima. Mislim da moramo iskoristiti ljudski resurs. Na prostoru općine mogu biti smještene različite konsalting firme, te firme iz oblasti informatičkih tehnologija.

Na koje oblasti su fokusirani strateški pravci općine i koji su preduslovi za njihovu realizaciju?

- Trenutno radimo strategiju razvoja Općine za period od 2013. do 2016. godine. To je također jedna od aktivnosti predviđenih Programom. Strategiju radimo u saradnji sa Ekonomskim institutom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (EFSA). Planirano je da se ova strategija usvoji do kraja naredne godine. Mi ćemo se fokusirati na razvoj servisnih uslužnih djelatnosti, koje upošljavaju radnu snagu sa visokom stručnom spremom. Također, pokušat ćemo u funkciju staviti i veliki potencijal koji imamo, a to je neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište. U tom smislu, prema Gradskom vijeću upućena je procedura za usvajanje regulacionog plana Gornje Telalovo polje, gdje se nalazi više od 50 hektara zemljišta u državnom vlastništvu, koje je blokirano time što nije usvojena provedbeno - planska dokumentacija za ovaj prostor. Pokušat ćemo u ovaj prostor staviti u funkciju privredi time što ćemo usvojiti pomenuti regulacioni plan. Mislim da smo općina u Sarajevu koja ima najveći potencijal u tom smislu, za razliku od općina u gradu koje su gusto naseljene.

Da li ste zadovoljni stepenom zaposlenosti na području Općine i šta će općinska vlast uraditi na poboljšanju stope zaposlenosti, posebno mladih i obrazovanih kadrova?

- Iskreno, imamo veliki broj nezaposlenih. Imamo također veliki broj stanovnika, gdje je oko 20.000 nezaposlenih. To je veliki problem. Moje kretanje kao načelnika je otežano zbog ljudi koji me neprekidno zaustavljaju tražeći posao. To je meni indikator velikog problema kojeg imamo. Međutim, pojedinačno, nisam u stanju rješavati te probleme, niti je to na taj način moguće. Međutim, to je sigurno pozitivan pritisak da radim što više da bi se ovo stanje popravilo. U tom smislu, pomoći ćemo, koliko je to moguće, poslodavcima koji otvaraju nova radna mjesta.

Prema Vašem mišljenju, koji su najčešći problemi sa kojima se suočava općina Novi Grad Sarajevo?

- Najviše problema imamo oko infrastrukture, ali tu uspijevamo da riješimo eventualne probleme. Građani imaju dosta razumijevanja, čak i kada neki problem trebamo rješavati više godina. Građani su zadovoljni da vide da se radi na njihovom rješavanju. Posebno bih istakao problem pasa lutalica za koji svi znaju. Kada god razgovaramo sa građanima, taj problem je u vrhu prioriteta. Kao jedina općina u KS formirali smo higijenski servis koji radi na hvatanju pasa lutalica, međutim u postojećim zakonskih okvirima, osim što ga je moguće ublažiti, vrlo je teško riješiti ovaj problem. Imamo higijenski servis koji odgovara na pozive građana, ali on ima mnogo ometanja od strane takozvanih udruženja koja kažu da brinu o zaštiti životinja. Ova udruženja ometaju rad higijenskog servisa i mislim da bi institucije poput Kantonalne veterinarske inspekcije i stanice, morali uraditi više da nam pomognu u rješavanju ovog problema.

Na čemu će biti akcenat rada u narednom periodu, odnosno koji su najznačajniji projekti koji se planiraju uskoro realizovati?

- Osim infrastrukturnih projekata, prije svega saobraćajnih, uspjeli smo da dovršimo proces eksproprijacije za završetak Sarajevske zaobilaznice koja se u našoj općini spaja sa Koridorom Vc. Ima jedan dio kojeg Vlada Federacije BiH (FBiH) još nije isprojektovala, a zove se LOT 2C, koji bi spojio petlju u Briješću sa ulicom Safeta Zajke. Pokušat ćemo ih nagovoriti da se i taj dio posla završe. Mi u projektu imamo dvije transferzale. Jedna je A transferzala koja spaja Aerodrom sa naseljem Mojmilo. Urbanistička saglasnost za ovaj projekat je izdata. Druga je IX transferzala koja je projekat saobraćajne infrastrukture. Općina je bukvalno podijeljena željzničkom prugom. Imamo jedan poprečni prelaz preko Stupa koji dijelom pripada Ilidži. To je u isto vrijeme ulaz i izlaz iz grada tako da su velike gužve. Druga poprečna veza je od Otoke do Buća Potoka koja također graniči sa Općinom Novo Sarajevo. Bukvalno cijelu općinu imamo podijeljenu na dva dijela. Realizacija ovog projekta je realna samim tim što je izdata urbanistička dozvola za njegovu izgradnju i što krećemo u proces eksproprijacije. Znam da je on skup i ne mogu tačno reći kada će biti završen, ali mogu reći da je to lično moj najveći zadatak u ovom mandatu. Sigurno je da nikada nećemo posustati u ovim aktivnostima.

Također, najavili smo projekat Kongresnog centra Sarajevo i u narednom periodu do kraja godine trebao bi izaći međunarodni javni konkurs za izradu idejnog projekta. Taj objekat bi se trebao nalaziti pored zgrade Radio - televizije i po izgledu on bi predstavljao novi sadržaj za Sarajevo. Mi nemamo kongresnog centra, niti mjesta koje ima mnogo parking prostora za održavanje različitih događaja. To je jedan od projekata koji planirano realizirati u narednom periodu. Lično se mislim sve više posvetiti pitanju privrede. Pokušat ćemo što je moguće više domaćih i stranih privrednika uvjetiriti da je općina Novi Grad Sarajevo dobra prilika za investiranje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.