NavMenu

Informacione tehnologije postaju sastavni dio nastave u RS

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 08.10.2014. 15:15
Komentari
Podeli
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da informacione tehnologije postaju sastavni dio obrazovnog procesa u projektu "Dositej" koji će pripremiti učenike u Srpskoj da nađu bolje mjesto na savremenom tržištu rada.

Cvijanović je tokom posjete banjolučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić", u kojoj je počela realizacija druge faze ovog projekta, rekla da je izdvojeno po 9 mil KM za obje faze koje podrazumijevaju uvođenje oko 18.500 laptop računara u 125 škola.

Ona je podsjetila da je prva faza programa organizovana zajedno sa Vladom Srbije koja je za ulazak u drugu fazu morala da sačeka, zbog čega se Vlada Republike Srpske odlučila da taj proces samostalno nastavi, uprkos krizi i situaciji sa poplavama.

- Obje faze podrazumijevaju intenzivnu obuku nastavnika za vođenje časova. U prvoj fazi obuku je prošlo oko 920 nastavnika, a u kasnijoj fazi nastojaćemo da u sve škole uvedemo ovaj vid nastavnog procesa - rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, mlađi nastavni kadar želi ovakvu vrstu nastave, jer je to izazov za učenike, nastavnike i obrazovni proces.

- Isto tako, informacione tehnologije ne podrazumijevaju da se odreknemo svih stvari u životu, jer je za djetinjstvo veoma važno da djeca imaju vannastavne aktivnosti koje smo i mi nekada imali - rekla je Cvijanović.


Direktor OŠ "Ivo Andrić" Željka Opačić rekla je da je ovaj projekat korak naprijed u nastavnom procesu i da je njegov cilj osavremenjavanje po principu "jedan na jedan", u okviru kojeg svaki učenik ima svoj računar, kao i nastavnik koji prati njihov rad.

- Ovo su nove generacije koje vole rad na računaru, ali se iskreno nadam da neće zaboraviti na igru - naglasila je Opačić.

U okviru početka primjene druge faze projekta "Dositej", Cvijanović je sa ministrom prosvjete i kulure Republike Srpske Goranom Mutabdžijom prisustvovala izvođenju časa njemačkog jezika u ovoj školi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.