NavMenu

Gael Garsija Bernel specijalni gost "Sarajevo Film Festivala"

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 23.07.2014. 12:42
Komentari
Podeli
Gael Garsija Bernel, poznati meksički glumac, specijalni je gost ovogodišnjeg "Sarajevo Film Festivala" i jedan od ovogodišnjih dobitnika počasne nagrade "Srce Sarajeva", koju dodjeljuje Direkcija SFF-a za sveukupan doprinos kinematografiji, rekao je danas na konferneciji za medije Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Bernelu će ovo značajno priznanje biti dodijeljeno na otvorenju ovogodišnjeg 20. SFF-a, kada će biti prikazan i film "Pasja ljubav", u kojem on igra glavnu ulogu i koji je jedan od najznačajnijih meksičkih filmova urađenih u proteklih 15 godina.

Bernel je široj filmskoj publici poznat i kao glumac koji je igrao u velikom broju filmova Pedra Almodovara, a sam je pokrenuo projekat putujućeg kina u Meksiku, kako bi neke značajne filmove prikazao i u sredinama gdje nema kino-dvorana.

SFF će ove godine otvoriti tri filmske projekcije na različitim lokacijama.

- U otvorenom kinu "Metalac" bit će prikazna film "Pasja ljubav", a predstavit će ga Bernel. U Narodnom pozorištu bit će prikazan omnibus "Mostovi Sarajeva", a prisustvo projekciji već je najavilo osam autora. U kinu "Miting Point" bit će prikazan islandski film "O konjima i muškarcima" Benedikta Erlingsona, kojeg će predstaviti glavni glumac Ingrad Sigmurdson - rekao je Purivatra.


Ove godine počasno "Srce Sarajeva" dobit će Agnes B., kojoj će ovo priznanje biti dodijeljeno zbog nesebične pomoći koju sve vrijeme pruža SFF-u.

Agnes je francuska modna kreatorica, koja je i tvorac "Srca Sarajeva".

Treći dobitnik počasne nagrade "Srce Sarajeva" je Danis Tanović, oskarovac iz BiH, kojem će ovo priznanje biti uručeno na zatvaranju ovogodišnjeg SFF-a.

Ovogodišnji festival počinje 15. i trajat će do 23. avgusta, a predsjednik žirija takmičarksog programa je mađarski reditelj Bela Tar.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.