NavMenu

Krajem ljeta autocestom od Zenice do Hercegovine

Izvor: eKapija Utorak, 15.07.2014. 15:41
Komentari
Podeli
Radovi na trenutno najvećem aktivnom gradilištu u BiH, na "Koridoru 5C", na dionici Sarajevo zapad – Tarčin, u završnoj su fazi. Slijedi opremanje tunela, postavljanje saobraćajne signalizacije i finalizacija građevinskih radova.

JP "Autoceste FBiH" je danas, u okviru redovnog medijskog informisanja o stanju na gradilištima, organizovalo posjetu i obilazak cijele dionice za predstavnike medijskih kuća prije zvaničnog puštanja u promet novih 20,2 kilometra autoceste.

Novinari su obišli sljedeće objekte na dionici: petlja Tarčin, tunel Grab, tunel 25. novembar, tunel Vis, mostove M2 i M1, tunel Igman, tunel Gaj, vijadukt Šamin Gaj, čeono naplatno mjesto Sarajevo zapad, vijadukt Gladno Polje i petlja Sarajevo zapad.

Ovaj izuzetni strateški saobraćajni projekat za BiH sastoji se od tri poddionice: Sarajevo zapad – Lepenica (10,1 km), Lepenica – Suhodol (5,5 km) i Suhodol – Tarčin (4,6 km).

Radove izvodi renomirana turska kompanija "Cengiz Insaat". Preko 2.000 radnika iz 20-ak domaćih kompanija direktno je angažovano u izgradnji, a aktivna mehanizacija na gradilištu broji više od 300 kamiona, preko 100 građevinskih mašina, te više setova tunelske opreme.


Prije nepunih mjesec dana, JP "Autoceste FBiH" je okončalo radove na dionici Butila – Vlakovo što je omogućilo stavljanje u promet autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici u dužini od devet kilometara.

Kompletna dionica Sarajevo zapad – Tarčin biće završena i puštena u promet do kraja ljeta ove godine, čime će se postići funkcionalna cjelina autoceste od Zenice jug do Tarčina.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Agro, Finansije

Izvoz gljiva iz BiH skoro prepolovljen

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u prva tri mjeseca izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primijeti pad izvoza u vrijednosti od 186.608 KM. Naime, kako su rekli, zemlje u koje smo izvozili za prva tri mjeseca ove godine su Italija, Slovenija i Srbija. - Tokom tri mjeseca ove godine uvezeno je gljiva u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.