NavMenu

Protraćeno 40 mil KM za gasovod Zenica - Travnik

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.07.2014. 15:58
Komentari
Podeli
Iako je trasa gasovoda od Zenice prema Travniku još 2008. godine proglašena od interesa za Federaciju, sve je više onih koji ovaj projekt primarne mreže okončan prošle godine smatraju promašenom investicijom. Više od 40 mil KM zakopano je u zemlju, a korist od toga vidjeli su, očigledno, samo izvođači radova i pojedini političari, saopštila je "Federalna televizija".

Pompezno najavljivana gasifikacija Srednjobosanskog kantona, prvo od Visokog prema Kreševu, odatle ka Kiseljaku, Fojnici i Busovači, a potom od Zenice prema Travniku i Novom Travniku, koja bi, kako je najavljivano, ubrzala privredni razvoj, danas je još jedan primjer bačenih para. Krak od Visokog stigao je samo do Kreševa, a ugovor sa distributerom, firmom u vlasništvu "Stanić grupe", početkom godine je prekinut i njime se bavi Federalno tužiteljstvo.

Za onaj drugi, prema središtu ovog kantona, pri kraju gradnje, potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić je kazao kako se distributer mora naći "da ova dosad napravljena trasa ne bi bila samo početak trase koja vezuje sadašnji gasovod sa hrvatskim gasovodom".

Primarni vod prošle godine je okončan, kako je i planirano baš do Travnika, bez ijednog korisnika, a kamoli privrednog zamaha, koji se očekivao.

- Vlada SBK-a je jednom raspisivala javni poziv za odabir nekoga od potencijalnih koncesionara za sekundarnu mrežu, na području ove četiri općine. Međutim, nismo imali zainteresovanih - izjavio je Sedžad Milanović, ministar privrede SBK-a.

Istina, u međuvremenu zaiskrile su varnice između "BH Gasa" i izvođača radova, te je ugovor prekinut, a ovaj projekt mnogi vide kao promašenu investiciju, za razliku od Vlade Federacije, ministar energetike, industrije i rudarstva Erdal Trhulj kazao je kako nijedan projekat infrastrukture u zemlji koja nema završenu infrastrukturu ne može biti propala investicija.


Međutim, u "BH Gasu", sudeći prema izjavi bivšeg direktora ove firme datoj FTV-ovom magazinu "Mreža", u čijem je mandatu izgrađen primarni vod gasovoda prema Travniku dug 40 kilometara, ne dijele takvo mišljenje.

- "BH Gas" je preko 10 mil KM svojih sredstava lani i preklani izdvojio i potrošio u eksproprijaciju i PDV u izgradnju gasovoda Zenica - Travnik, plus 17 mil EUR kredita koji nam je omča oko vrata od strane EBRD-a narednih godina. Dakle, to je negdje više od 40 mil KM zakopano u zemlju. To je bio rezultat rada Almira Bečarovića - izjavio je tada Adnan Kreso.

Očigledno je da su od oba kraka gasovoda u ovom kantonu za sada imali korist samo izvođači i pojedini političari, koji su na trasi kupili zemlju. Do tada milioni za gasovod objektivno i jesu bačeni, sve dok on ne bude koristio građanima i privrednicima. A o prednosti gasifikacije vjerovatno ćemo se naslušati tokom predizbornog vremena.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.federalna.ba od 13.07.2014.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.