NavMenu

Počela da radi najveća solarna elektrana na svijetu

Izvor: Nezavisne novine Petak, 14.02.2014. 08:54
Komentari
Podeli
Najveća solarna elektrana na svijetu, koja se nalazi na granici Kalifornije i Nevade, juče (13. februar 2014.) je počela da proizvodi električnu energiju.

Solarna elektrana se, između ostalog, sastoji od 300.000 kompjuterski kontrolisanih ogledala koja su visoka 2, a široka 3 metra. Ta ogledala zajednički usmjeravaju sunčevu svjetlost prema vrhovima tri tornja visoka 140 metara, gdje se voda pretvara u paru, koja potom pokreće turbine za stvaranje električne energije.

Na taj način funkcioniše najveća solarna elektrana na svijetu, koja nosi naziv "Ivanpah Solar Electric Generating System".

Nakon prevazilaženja svih zakonskih i regulatornih problema, solarna elektrana je počela s radom juče. U vlasništvu je kompanija NRG Energy, BrightSource Energi i Google.

Solarna elektrana se prostire na oko 13 kvadratnih kilometara na granici Kalifornije i Nevade. Ona proizvodi 392 magavata, što je dovoljno električne energije za 140.000 domaćinstava u Kaliforniji.

Veoma važno je to što se radi o "čistoj energiji", čime se izbjegava oslobađanje oko 400.000 tona ugljendioksida godišnje, što je jednako uklanjanju 72.000 automobila s cesta.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.