NavMenu

Dobit Energoinvesta u 2006. godini 2,5 miliona KM

Izvor: Investitor Srijeda, 27.12.2006. 12:17
Komentari
Podeli

Energoinvest Sarajevo 2006. završit će s prihodom od redovnih aktivnosti u vrijednosti od oko 306,2 miliona KM, od čega na inotržištu oko 136,3 miliona KM, što je nešto ispod planiranih vrijednosti.

Direktor kompanije Džemail Vlahovljak izjavio je kako bi plan bio ostvaren da nije došlo do značajnog pada vrijednosti dolara u odnosu na vrijednost s kojom je firma kalkulirala kada se pravio Plan poslovanja za 2006., kao i da su dobivena dva velika posla: u Makedoniji (trafostanice) u vrijednosti 10,5 miliona EUR i Srbiji (TE Obrenovac) ugovor s EAR-om u vrijednosti od 27,5 miliona EUR.

"U Makedoniji smo bili prvi na tenderu, dok je na Obrenovcu, gdje smo bili također prvi, potpisivanje ugovora otkazano dva sata prije zvanično zakazanog termina", kazao je Vlahovljak.

Po njegovim riječima rezultati poslovanja kompanije u 2006. bit će 2,5 miliona KM, od čega će dobit iz operativne djelatnosti iznositi 500 hiljada KM, a iz neoperativne dva miliona KM. Planovi za iduću godinu su prihod od 363 miliona KM, dobit iz operativne djelatnosti od 6,1 milion KM, povećanje broja zaposlenih s 850 u ovoj na 950 radnika s prosječnom plaćom od 1.150 KM, koja je u ovoj godini iznosila 1.130 KM.

Govoreći o privatizaciji kompanije, direktor Vlahovljak je podsjetio kako se tender za prodaju kompanije zatvara 8. marta 2007. i da izuzev Ortačke grupe od 17 uposlenika na čijem se čelu nalazi on, dosada niko nije pokazao interes za prijavu na taj tender.

On je također kazao kako se ponuda Ortačke grupe odnosi na kupovinu 51% od ukupno 67% državnog kapitala, ističući da je i više od 500 radnika firme iskazalo interes da sudjeluje u kupovini firme.

Knjigovodstvena vrijednost Energoinvesta iznosi oko 220 miliona KM, od čega je državni kapital 67% ili oko 147 miliona KM, ostali kapital je u vlasništvu investicijskih fondova (24%) i malih dioničara (9%).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.