NavMenu

Tekstilci u FBiH traže od Parlamenta izmjenu Zakona o doprinosima

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.02.2014. 16:10
Komentari
Podeli

Iako u prerađivačkoj industriji Federacije učestvuje sa 23%, tekstilna i industrija kože se i dalje tretira kao nisko produktivna grana. Radničke plate u ovoj oblasti iznose 360 KM, prenosi portal Indikator.ba.

Iz Asocijacije tekstila, kože i obuće Vladi Federacije uputili su prijedlog za izmjene Zakona o doprinosima, što bi se uskoro, prema najavama iz Vlade, moglo i dogoditi.

Osuđena da opstaje uglavnom obavljajući tzv. "lon" poslove za strane partnere, industrija tesktila, kože i obuće danas u BiH zapošljava više od 40.000 radnika. Sve nepovoljniji ambijent za investiranje u zemljama Dalekog istoka otvara velike mogućnosti za domaće proizvodjače.

- Evropski kupci se sve više povlače iz Azije i Kine iz puno razloga - tamo cijena rada raste, nefleksibilni su, jako su daleko. Mi smo ovdje, ipak, dio Evrope i imamo kvalitet - kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja tekstila, obuće i kože BiH (UTOK).

Da li će naša zemlja iskoristiti ovu šansu ne zavisi samo od privrede. Javni dug u ovoj oblasti je premašio 95 mil KM. Riječ je uglavnom o naslijeđu velikih sistema. Moralo bi se ponovo razmisliti i o podizanju bazne industrije. Danas u BiH rade samo tri pogona za preradu sirove kože, ali nema ni jednog za baznu preradu tkanine. Privrednici kažu da sve tkanine uvoze, iz Kine ili Turska, te da im to oduzima fleksibilnost i brzinu reagovanja na tržištu i samim tim povećava cijenu.

Problem su i indirektni porezi, carine i birokratske procedure, ali ponajviše limitirane plaće u ovoj oblasti, koje u FBiH ne mogu biti veće od 360 KM, zbog čega nije moguće obračunati minuli rad niti osigurati finansijski stimulans. Ovome se protive radnici, ali i poslodavci.

Amir Medić, generalni sekrtetar UTOK-a BiH, objašnjava:

- Bilo šta da se obračuna, probija se taj limit od 360 KM i onda ne možemo da koristimo beneficije koje je zakon predvidio kad je riječ o obračunu doprinosa.

Na insistiranje privrednika, Vlada bi uskoro trebalo da izmjene Zakona o doprinosima u FBiH po hitnom postupku uputiti u Parlament.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.