NavMenu

Evropu ćemo stići za 157 godina - Političke tenzije odbijaju investitore

Izvor: Nezavisne novine Petak, 31.01.2014. 08:32
Komentari
Podeli
Sa skromnim privrednim rastom od 1%, BiH će biti potrebno čak 157 godina da bi dostigla razvojni nivo zemalja Evropske unije, pokazalo je istraživanje ekonomskih stručnjaka iz Srbije i Hrvatske.

Drago Pupavac i Danica Drakulić, profesori ekonomije u Rijeci, odnosno u Subotici, istraživanjem, koje je objavljeno u zborniku "Nauka, tehnologija i razvoj", došli su do podataka da su Srbiji za privredni pomak potrebne 24 godine manje nego BiH, a Hrvatskoj ukupno 64 godine.

- Posljednjih 12 godina pokazalo se da je stanje svih sistema - političkog, socijalnog, obrazovnog, inovacionog - izuzetno loše i stoga je potrebno napustiti dosadašnji tranzicioni put i pronaći novi model - pojasnila je Drakulić.

Ista situacija je i u svim zemljama zapadnog Balkana, te se i u njima moraju tražiti načini da se razvojni nivo približi Evropi i izađe s periferije.

Ona smatra da liberalizam i neoliberalizam nisu čak ni zaživjeli, ali da naš neuspjeh u tranziciji možemo nadoknaditi primjenom iskustava zemalja koje su taj put prošle uspješno.

- Ako naša politička i intelektualna elita zna šta hoće i ako ima dugoročnu strategiju koja će voditi razvoju, mogu se izbjeći slabosti koje su se pokazale na primjerima drugih zemalja - kaže ona.

Ekonomski analitičari smatraju da BiH s privrednim rastom ispod 10% ne može doći na ekonomski nivo zapadnih zemalja. Oni strahuju i od toga da će se naredne godine zbog izbora političari još manje baviti ekonomijom i njenim rastom.

- Privredni rast u BiH, koji bi bio manji od 10%, nedovoljan je da uopšte govorimo o mogućnosti da dođemo na ekonomski nivo zapadnih zemalja - istakao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Kako kaže, BiH nikako da se oslobodi međusobnih političkih tenzija, koje odbijaju investitore.

- Ne možemo očekivati investitore kada se zna da je BiH jedina zemlja u okruženju koja je kažnjena, u ovom slučaju zbog neprovođenja odluke "Sejdić i Finci", time što su joj uskraćena pretpristupna sredstva iz fondova EU, koja je trebalo da posluže da bude što više nalik zemljama iz Unije - precizira Pavlović.

Sa druge strane, dodaje on, rast koji pokazuje BiH u ekonomskom smislu je toliko mali i nedovoljan da bi se nadoknadili svi gubici koji su nastali zbog rata.

- Kada se uzme u obzir da novih investcija nema, a raste broj nezaposlenih, onda smo definitivno u situaciji gdje je nizak nivo ekonomskih znanja i struke, a visok nivo troškova administracije, koji sputava bilo kakvu konstruktivnu, ekonomsku misao - kaže Pavlović.

Edin Zahirović, projekt menadžer iz Centra za razvoj i podršku Tuzla, kazao je da je osnovni razlog usporenog ekonomskog rasta nedovoljna podrška privrednom sektoru od strane vlada, te nerazvijeni kapaciteti malih i srednjih preduzeća.

- Na usporeni ekonomski rast utiču i nedovoljno razvijeni kapaciteti poljoprivrednih zadruga, nerazvijeni kapaciteti farmera - precizirao je Zahirović.

Da bi se otklonile ove barijere, dodaje, potrebno je učiniti značajne napore u predstojećem periodu.

- Otklanjanjem barijera doprinjeli bi bržem ekonomskom oporavku, a samim tim i ubrzali proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji - naglasio je Zahirović.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 30.01.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Agro, Finansije

Izvoz gljiva iz BiH skoro prepolovljen

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u prva tri mjeseca izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primijeti pad izvoza u vrijednosti od 186.608 KM. Naime, kako su rekli, zemlje u koje smo izvozili za prva tri mjeseca ove godine su Italija, Slovenija i Srbija. - Tokom tri mjeseca ove godine uvezeno je gljiva u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.