NavMenu

"Apple" obilježava 30. rođendan "Mac" računara

Izvor: Glas Srpske Subota, 25.01.2014. 10:47
Komentari
Podeli

Američka firma "Apple" je prije 30 godina napravila revoluciju u oblasti informatike, tako što je proizvela kompjuter "Macintosh" (Mekintoš), koji je i danas ostao simbol legedarnog rivalstva između "Appla" i "Microsoft"-a.

- "Macintosh" je bio veliki korak naprijed. Sve smo smislili i napravili da bude svima dostupan i lak za rad. To je prvi kompjuter na kojem su ljudi mogli da se igraju i da kažu kako je dobar - rekao je Rendi Viginton, jedan od prvih zaposlenih u "Apple"-u.

Prije predstavljanja "Macintosh"-a, 24. januara 1984. godine, računari su bili veoma skupi, sa komandama na jeziku koji je bio gotovo u potpunosti nerazumljiv za one koji nisu programeri.

Novi računar "Apple"-a je to promjenio i otvorio put ka upotrebi kompjutera široj javnosti, zahvaljujući grafičkom prikazu koji je predlagao da se mišom upravljaju ikone. To je izmislio još 60-ih godina inženjer Dag Engelbart sa Instituta za istraživanje. Engelbart je prošle godine preminuo.

Kada su cijene računara bile do 10.000 dolara, "Macintosh" je koštao 2.500 dolara.

Tada je počelo i rivalstvo s "Microsoft"-om koji je naredne godine lansirao svoj sistem "Windows", koji je postao nezaobilazni dio računara.

- Mislim da je tadašnji osnivač i direktor "Apple"-a Stiv Džobs njegovao rivalstvo između "MS Windows"-a i "Macintosh"-a i OS-a. Džobs se stalno ljutio na "Microsoft", jer je "Windows" preuzeo grafički prikaz "Macintosh"-a. Uvijek je govorio da je to plagijat - rekao je Danijel Koutke, jedan od učesnika u proizvodnji "Meka".

Iako su čari "Macintosh"-a postale popularne, "Microsoft" je imao prednost na tržištu. "Macintosh" je postao sve nezgrapniji, jer su se u prodaji pojavili novi, tanji, finiji i moćniji kompjuteri.

Prodato je 16,5 miliona primjeraka "Macintosh"-a, a danas su uz mac računare, u centru pažnje i iPhone, iPad....

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Agro, Finansije

Izvoz gljiva iz BiH skoro prepolovljen

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u prva tri mjeseca izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primijeti pad izvoza u vrijednosti od 186.608 KM. Naime, kako su rekli, zemlje u koje smo izvozili za prva tri mjeseca ove godine su Italija, Slovenija i Srbija. - Tokom tri mjeseca ove godine uvezeno je gljiva u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.