NavMenu

BiH će biti najveći proizvođač kapisli i detonatora u Evropi - "Igman" i "Unis Ginex" šalju opremu na američko tržište

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 21.01.2014. 09:59
Komentari
Podeli
(Foto: Fbihvlada.gov.ba)
Goraždanska kompanija "Unis Ginex", koja proizvodi dijelove za vojnu i civilnu upotrebu, ove godine mogla bi biti najveći evropski proizvođač inicijalnih kapisli i detonatora za municiju i oružje.

Ovu informaciju otkrio je u izjavi za "Avaz" federalni ministar energije, rudastva i industrije FBiH, Erdal Trhulj, koji je s rukovodiocima ove kompanije tokom vikenda boravio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Također, u delegaciji iz BiH, koja je posjetila Sajam malokalibarske municije u Las Vegasu, bili su i čelnici preduzeća "Igman" iz Konjica.

Trhulj je kazao da je posjeta upriličena u saradnji s američkom kompanijom "Howell Machine", s kojom je Vlada FBiH nedavno potpisala Memorandum o razumijevanju i strateškom partnerstvu u oblasti proizvodnje, razvoja i prometa naoružanja i vojne opreme.

- Predstavnici "Unis Ginexa" tokom poslovnih razgovora u SAD najavili su da će ove godine proizvesti milijardu komada inicijalnih kapisli i detonatora za civilnu i vojnu opremu. Time bi se ova naša kompanija svrstala na prvo mjesto u Evropi. Do sada su u Evropi u ovoj oblasti bile vodeće neke švicarske kompanije - rekao je Trhulj.

Američki "Howell Machine" jedna od pet vodećih kompanija u namjenskoj industriji u SAD, u 2013. je zaključio ugovore u vrijednosti od oko 65 mil EUR s preduzećima "Igman" i "Unis Ginex".

Također, donesena je i odluka o investiranju, te o proširenju kapaciteta za proizvodnju inicijalnih sredstava u "Unis Ginex"-u Goražde.

- U saradnji s "Howell Machine"-om više od 50% od izvoza ove opreme iz BiH bi išlo na američko tržište. Naravno, ova oprema na američkom tržištu se upotrebljava u komercijalne i za civilne, odbrambene, a ne vojne svrhe. Proizvodi naših kompanija izazvali su oduševljenje na sajmu u Americi - kazao je Trhulj, piše "Avaz".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.