NavMenu

Njemačka prvi partner u izvozu namještaja iz BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.01.2014. 08:39
Komentari
Podeli

(Foto: Teodora Brnjoš)

Vodeće izvozno tržište Bosne i Hercegovine kada je u pitanju namještaj, već niz godina je Njemačka.

Kako prenosi portal Indikator.ba, po podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost ukupnog izvoza našeg namještaja i dijelova u Njemačku od 59,9 mil EUR u 2012. godini (ili 34,5% ukupnog izvoza namještaja iz BiH u svijet), rangira tu zemlju daleko ispred tržišta koja slijede: Hrvatska (14,4% od ukupnog bh. izvoza namještaja), Holandija (8,2%), Francuska (5,5%), Italija (5,1%).

Prvih deset zemalja izvoza namještaja BiH, među kojima su još Srbija, Austrija, SAD, Slovenija i Švicarska, nose 85,8% ukupnog izvoza BiH. Dakle, to su većinom tržišta iz zapadne Evrope što ukazuje na našu izvoznu orijentiranost prema tim tržištima.

Ukupan izvoz namještaja i dijelova iz BiH u Njemačku u 2012. bio je za 20,3% viši nego izvoz 2011., a u odnosu na 2010. (period prije prvog zajedničkog nastupa BiH na sajmu IMM 2011 u Kelnu) vidi se da izvoz namještaja iz BiH u Njemačku ubrzava svoj rast. Pri tome, struktura izvoza bh. namještaja u Njemačku pokazuje visoku zastupljenost finalnih proizvoda.

Drvoprerađivačke kompanije u BiH i ove godine učestvuju na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM u Kelnu koji se održava od 13. do 19. januara. Iz VTKBiH navode da su one dosad ostvarile gotovo 200 kontakata, te da je štand BiH, koji se nalazi u blizni sajamskih hala sa svjetskim brendovima, izuzetno posjećen.



Njemačka je ključni igrač u sektoru namještaja na svjetskom nivou. U 2011. godini bila je četvrta svjetska sila u proizvodnji (iza Kine, SAD-a i Italije) i druga u izvozu namještaja (iza Kine).

U Njemačkoj se proizvodi oko 6% svjetskog namještaja, a udio Njemačke u svjetskom izvozu namještaja je 9,6%, prenosi "Indikator".

Međutim, kako Njemačka prednjači u Evropi, a treća je na svijetu (iza Kine i SAD) po potrošnji namještaja (22,6 milijardi dolara potrošnja namještaja u 2010.), snažno je orijentirana i ka uvozu, tako da 50% vlastitih potreba za namještajem nadomješta uvozom (drugi je svjetski uvoznik namještaja iza SAD-a).



Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.