NavMenu

Zakon o javnim nabavkama BiH legalizuje nezakonit rad pojedinih institucija

Izvor: eKapija Srijeda, 18.12.2013. 16:13
Komentari
Podeli
Važeći Zakon o javnim nabavkama legalizuje nezakonit rad pojedinih institucija u BiH, zbog čega bi nova zakonska rješenja trebalo da doprinesu povećanju transparentnosti i smanjenju mogućnosti korupcije u postupku javnih nabavki, rečeno je na okruglom stolu o zakonu o javnim nabavkama održanom danas (18. decembar 2013.) u Sarajevu, a prenosi "Capital.ba".

Direktor Agencije za javne nabavke BiH, Đinita Fočo, smatra da prijedlog zakona o javnim nabavkama predstavlja veliki iskorak u odnosu na trenutno važeći zakon, posebno u pogledu postupanja i pitanja odgovornosti ugovornih strana.

- Ovaj zakon sam po sebi ne može urediti sve što nameću drugi propisi ugovornim organima. Pitanje internog uređenja unutar svakog ugovornog organa definisano je zakonima o internoj i eksternoj reviziji, a zakon o javnim nabavkama je samo dio toga - rekla je Fočo.

Ona je dodala da u BiH postoji percepcija da se sve mora urediti zakonom o javnim nabavkama što, kako tvrdi, nema nigdje u svijetu.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, Safudina Čengića, a kako prenosi "Capital", zbog loše zakonske regulative u ovoj oblasti najviše trpe poslodavci.


- Kao poslodavci očekujemo da novi zakon bude transparentniji i da omogući da poslove dobijaju najsposobniji - istakao je Čengić.

Iznoseći stav poslodavaca da i u predloženim rješenjima ima manjkavosti, Čengić je najavio da će oni pokušati amandmanski da djeluju u Parlamentarnoj skupštini BiH prilikom usvajanja novog zakona o javnim nabavkama kako bi uočene manjkavosti bile otklonjene.

Agencija za javne nabavke dostavila je Savjetu ministara BiH prijedlog zakona o javnim nabavkama koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.