NavMenu

Jesenja sjetva u RS gotovo završena

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 13.11.2013. 11:55
Komentari
Podeli

Jesenja sjetva ozimnih žita i krmnog bilja gotovo je završena, ostale su još manje površine planirane za sjetvu pšenice, rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

- Ječam i uljana repica su zasijani na planiranim površinama - kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, ove godine će biti zasijano više površina pod pšenicom nego prošle, uprkos neraspolaganju informacijama o cijeni ove kulture.

- Nisu ispunjena sva očekivanja poljoprivrednih proizvođača u smislu organizacije i poznate cijene otkupa za rod naredne godine - naglasio je Marinković.

Kako kaže, prema njihovim saznanjima, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS vode se pregovori o tome, nakon čega će vidjeti na koji način će biti riješeno pitanje određivanja cijene pšenice ubuduće i kako će poljoprivredni proizvođači koji su se odlučuli za ovu kulturu uspjeti da naprave kalkulaciju.

Povoljni vremenski uslovi pomogli su i ratarima u Semberiji da u optimalnom roku posiju planirana ozimna žita i krmno bilje.

- Vremenski uslovi bili su idealni za jesenju sjetvu, nikada bolji. Ove godine je vrijedila stara poslovica: "Ko je zaboravio gdje mu je njiva, mogao je posijati." Ovogodišnja sjetva je uspješno okončana - kazao je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

Plan ovogodišnje sjetve na području Semberije nije u potpunosti ispunjen, kaže Maletić, jer je repromaterijal opet skup, a bitka za cijenu pšenice i dalje se vodi.

- Zbog te ekonomske neisplativosti, zemljoradnici su zasijali više ječma, ali su za oko 15% smanjili površine pod pšenicom - navodi Maletić.

Jesenju sjetvu privode kraju i ratari u FBiH. Od 20.000 hektara zemljišta, koliko obrađuju, pšenicu će zasijati na 17.000 hektara, uljanu repicu na 2.000 hektara, a ostatak će biti pod ječmom.

- Jesenja sjetva se odvijala u optimalnim uslovima i zasijan je najveći dio planirane površine. Vremenski uslovi bili su idealni i svi ratari koji su namjeravali da zasiju nešto od ozimnih žita, to su i uradili - rekao je Sead Jeleč, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Jeleč naglašava da zemljoradnici u FBiH nemaju tako veliki obim sjetve kao oni u RS, niti bilo kakvu vrstu pomoći od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede.

- Nije bilo nikakve pomoći u smislu jeftinijeg regresiranog vještačkog đubriva i goriva kao što je to bilo u RS. O sjetvi se kod nas ne priča - istakao je on.

Kada je u pitanju berba kukuruza, Jeleča kaže, da je uspješno okončana te da je kvalitet zrna kukuruza bolji nego što je očekivano.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.