NavMenu

UNIQA osiguranje BiH: Rast premije od 24,2 posto u 2006.

Izvor: Investitor Utorak, 21.11.2006. 11:28
Komentari
Podeli

UNIQA osiguranje BiH ostvarilo je u prvih šest mjeseci ove godine prihod od 11,6 miliona KM. Ukupna premija iznosila je 9,5 miliona KM, što u odnosu na isti prošlogodišnji period predstavlja rast od 24,2%, rekla Senada Olević, direktorica UNIQA osiguranja BiH.

Najveći rast i to od 34,8% zabilježila su životna osiguranja, autokasko osiguranje povećano je za 28,3%, a u isto vrijeme broj ugovora veći je za 18,6%. Neto dobit iznosila je 0,5 miliona KM.

Ovi dobri rezultati sigurno bi bili još bolji da UNIQA osiguranje ozvaniči poslovanje u Republici Srpskoj, gdje od tamošnje nadzorne agencije još traži dozvolu za otvaranje filijale. Inače, UNIQA osiguranje prisutno je u Republici Srpskoj putem mreže svojih zastupnika.

UNIQA s nestrpljenjem očekuje donošenje zakona o penzionom i zdravstvenom osiguranju, čime bi se otvorile mogućnosti za uvođenje zdravstvenog osiguranja, nove usluge na bh. tržištu. Prema riječima Senade Olević, sada je moguće pružati usluge samo dopunskog zdravstvenog osiguranja u saradnji sa klinikama.

UNIQA osiguranje ima ambiciozne planove u BiH, a ciljevi su rast premije minimalno 50 posto iznad prosječnog tržišnog rasta i povrat na kapital od 15 do 20%. Uz širenje na teritoriju RS i uvođenje zdravstvenog osiguranja, UNIQA planira ponuditi i bankoosiguranje - paletu zajedničkih proizvoda sa bankom.

UNIQA osiguranje BiH dio je velike grupacije koja posluje u čak šesnaest zemalja, 25 regiona i koja ima oko 5,3 miliona korisnika te oko 12,5 miliona osiguravajućih ugovora.

Govoreći o rezultatima kompanije, Hannes Bogner, član Uprave, kazao je da je UNIQA vodeća osiguravajuća grupa u Austriji (tržišni udio od 21,7%) i jedna od vodećih osiguravajućih grupa u srednjoj Evropi. Aktivna je u svim osiguravajućim područjima, tržišni je lider u Austriji u području ličnih osiguranja i jedan od najvećih imovinskih osiguravatelja.

S ukupnom premijom od oko 4,7 milijarde EUR u 2005. godini, od čega je 32,7% izvan Austrije, UNIQA grupa zabilježila je rast od 25,2% u odnosu na 2004. godinu. UNIQA bazira rast i razvoj na zdravstvenom i životnom osiguranju, a čim se u BiH stvore zakonske pretpostavke za razvoj novih proizvoda, ovaj osiguravatelj najavljuje njihovo razvijanje i u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.