NavMenu

Vlada FBiH dala zeleno svijetlo za izgradnju hidroenergetskih objekata snage veće od 10 MW

Izvor: eKapija Utorak, 08.10.2013. 13:52
Komentari
Podeli

Federalna vlada je prihvatila informaciju o mogućnosti korištenja hidropotencijala za izgradnju hidroenergetskih objekata u Federaciji BiH instalirane snage veće od 10 MW, prenosi portal Energetika.ba.

U ovom materijalu je konstatirano da Federacija BiH ima značajne neiskorištene hidroenergetske potencijale, sa mogućnošću izgradnje novih kapaciteteta čija se ukupno instalirana snaga procijenjuje na oko 2.400 MW, a energija na oko 5.500 GWh i koje treba staviti u funkciju razvoja energetskog sektora i privrednog razvoja u cjelini.

Zaduženi su nosioci aktivnosti na pripremi i izgradnji objekata iz Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi izgradnje prioritetnih elektroenergetskih objekata. Izboru strateških partnera i pristupanju dodjeli koncesija i pojedinačnih odluka navedenih u ovoj informaciji i da dostave kompletne informacije Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Riječ je o do sada realiziranim i planiranim aktivnostima u narednom periodu, ažuriranim rokovima za realizaciju, problematici koja je pratila realizaciju pripreme i izgradnje prioritetnih projekata, uključujući izjašnjenje u pogledu realnih vlasitih mogućnosti, obima i broja prioritetnih projekata, koje, po vlastitoj ocjeni, mogu realizirati u periodu do 2020. godine.

Također, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je obavezano da nakon pribavljanja i analitičkog sagledavanja dostavljenih podataka informira Vladu Federacije BiH i predloži moguće načine i modele za poduzimanje aktivnosti u narednom periodu iz javnog i privatnog sektora u Federaciji BiH.

Planskom i intezivnijom realizacijom projekata izgradnje hidroenergetskih objekata, u skladu sa Strateškim planom i programom razvoja energetskog sektora u FBiH i Odlukom Vlade o proglašenju javnog interesa za pripremu i izgradnju energetskih objekata, uključujući i objekte koji nisu obuhvaćeni odlukama Vlade.

Na ovaj način dugoročno bi se omogućila sigurnost u snabdijevanju Federacije električnom energijom, otvaranje novih radnih mjesta, održivi razvoj, razvoj privrede u cjelini, kao i ispunjavanje obaveza preuzetih međunarodnim ugovorima vezano za korištenje obnovljivih izvora energije i zaštitu okoliša.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.