NavMenu

Moguć štrajk radnika metalske industrije u FBiH

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 19.08.2013. 16:00
Komentari
Podeli

Radnici metalske industrije u Federaciji BiH stupiće u generalni štrajk ako federalna Vlada do 31. avgusta ne udovolji zahtjevima Sindikata metalaca BiH, rekao je Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata.

Hadžić je podsjetio da je Odbor Sindikata metalaca BiH 18. juna utvrdio četiri zahtjeva koja su upućena Vladi FBiH.

- Nešto nam je obećano, ali ne vjerujem da se do 31. avgusta može nešto promijeniti. Ako se Vlada FBiH ne oglasi do tada, Sindikat metalaca će taj dan donijeti odluku na koji će način stupiti u generalni štrajk - rekao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, štrajk radnika metalske industrije biće realizovan kao štrajk u fabrikama, a prema finansijskim mogućnostima biće održavani svakodnevni radnički protesti pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu.

Sindikat traži omogućavanje ostvarivanja prava na penziju zaposlenima koji imaju pravo na to i donošenje odgovarajućih propisa u toj oblasti, te omogućavanje ovjere zdravstvenih knjižica, odnosno besplatne zdravstvene usluge, uz donošenje odgovarajućih propisa.

Radnici zahtijevaju i konkretne mjere u pravcu rasterećenja privrede, te provođenje adekvatnih reformi javnog sektora radi značajnog smanjenja javne potrošnje na svim nivoima vlasti, kao i donošenje odgovarajućih propisa.

Sindikat metalaca traži i donošenje zakona o bezbjednosti zdravlja na radu i zakona o štrajku, koji treba da budu usaglašeni između socijalnih partnera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.