Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 05.08.2013.| 21:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvo besplatno solarno selo u BiH - Stanovnici Velikog Očijeva kod Drvara konačno dobili struju i vodu

Nakon više od 15 godina struja i voda su se vratili Veliko Očijevo, povratničko selo kod Drvara, izvještava ATV.

Iako se do kuća stiže skoro pa kozijom stazom, u dvorištima druga priča - postavljeni solarni paneli.

Jedini prirodni izvor vode u Velikom Očijevu je kišnica, koja se slijeva sa krova u bunar. Danas, zahvaljujući naprednoj tehnologiji, vode, i to tople, konačno ima u kućama.

To što su više od deceniju čekali da se normalno okupaju i upale svijetla, skoro da je šok za porodicu Rodić. Na solarne ploče se još nisu navikli. Ispočetka nisu vjerovali da će im bolje uslove života osigurati ni manje ni više nego Sunce.

Cijelu priču pokrenuo je UNDP u saradnji sa američkom organizacijom CBS. Glavnu ulogu u elektrifikaciji sela preuzeo je lokalni razvojni servis.

Za sada je pet domaćinstava dobilo solarne panele, a u narednom periodu imaće ih svi ostali u selu.

Iako im je vrijednost zajedno sa frižiderom, kolektorom za zagrijavanje vode i štednim sijalicama 15.000 KM, domaćini nemaju obavezu plaćanja.

- Cijeli paket je donacija i jedina obaveza je da se domaćinski ophode prema panelima - rekao je Bogdan Runić iz Regionalnog razvojnog servisa iz Drvara.

Lokalna elektrodistribucija je nudila elektrifikaciju Velikog Očijeva za 720.000 KM, koje nemaju. Tako se u kršu između Drvara i Martin Broda rađa solarno selo i to besplatno. Njih je sunce ogrijalo u svakom smislu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.