NavMenu

Prvo besplatno solarno selo u BiH - Stanovnici Velikog Očijeva kod Drvara konačno dobili struju i vodu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.08.2013. 21:25
Komentari
Podeli

Nakon više od 15 godina struja i voda su se vratili Veliko Očijevo, povratničko selo kod Drvara, izvještava ATV.

Iako se do kuća stiže skoro pa kozijom stazom, u dvorištima druga priča - postavljeni solarni paneli.

Jedini prirodni izvor vode u Velikom Očijevu je kišnica, koja se slijeva sa krova u bunar. Danas, zahvaljujući naprednoj tehnologiji, vode, i to tople, konačno ima u kućama.

To što su više od deceniju čekali da se normalno okupaju i upale svijetla, skoro da je šok za porodicu Rodić. Na solarne ploče se još nisu navikli. Ispočetka nisu vjerovali da će im bolje uslove života osigurati ni manje ni više nego Sunce.

Cijelu priču pokrenuo je UNDP u saradnji sa američkom organizacijom CBS. Glavnu ulogu u elektrifikaciji sela preuzeo je lokalni razvojni servis.

Za sada je pet domaćinstava dobilo solarne panele, a u narednom periodu imaće ih svi ostali u selu.

Iako im je vrijednost zajedno sa frižiderom, kolektorom za zagrijavanje vode i štednim sijalicama 15.000 KM, domaćini nemaju obavezu plaćanja.

- Cijeli paket je donacija i jedina obaveza je da se domaćinski ophode prema panelima - rekao je Bogdan Runić iz Regionalnog razvojnog servisa iz Drvara.

Lokalna elektrodistribucija je nudila elektrifikaciju Velikog Očijeva za 720.000 KM, koje nemaju. Tako se u kršu između Drvara i Martin Broda rađa solarno selo i to besplatno. Njih je sunce ogrijalo u svakom smislu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.