NavMenu

Na "Zidinama" kod Brčkog pronađeni temelji crkava sa kraja 13. i početka 14. vijeka

Izvor: eKapija Petak, 12.07.2013. 10:20
Komentari
Podeli

U Gornjoj Skakavi kod Brčkog završena je prva faza arheoloških istraživanja na lokalitetu "Zidine", a tim stručnjaka iz Sarajeva i Osijeka otkrio je na ovom mjestu temelje velike gotičke crkve iz 14. vijeka sagrađene na ostacima nekadašnje manje crkve građene romanskim stilom.

Zvonko Bojičić, arheolog iz Osijeka rekao je da su pronađeni svi elementi te crkve koji će odgovoriti na pitanje kako je ona izgledala izvan temelja, te da četiri groba u crkvi sa jasnim obilježjima na stećcima, novac iz 13. i 14 vijeka, dijelovi grnčarije i drugi otkriveni elementi govore da je na ovom mjestu prije više od 700 godina zaista postojalo svetilište.

"Zidine" je juče posjetio i gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić. On je podsjetio da je istraživanje na "Zidinama" finansirano sredstvima budžeta, a organizovao Franjevački samostan u Dubravama, prenosi TV "Hit".

- Naša namjera je da se nastavi i po pravilima struke istraživanje na "Zidinama" dovede do kraja, da se nalazi konzerviraju i sačuvaju i zauvijek svjedoče o našoj prošlosti - rekao je Domić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.