NavMenu

Na UKC Tuzla urađena embolizacija mioma maternice

Izvor: Oslobođenje Subota, 06.07.2013. 11:54
Komentari
Podeli

Na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla održana je konferencija povodom urađene embolizacije mioma maternice i vaskularnog tumora invazivnom metodom.

Riječ je o minimalno invazivnoj metodi koja se radi pod lokalnom anestezijom, a podrazumijeva plasiranje katetera kroz prepone u arterije nakon čega se obustavi krvna opskrba mioma na lijevoj i desnoj strani.

Nakon embolizacije arterija, zbog nedostatka krvi miom se smanjuje što dovodi do njegovog odumiranja.

- Ova procedura koja je urađena prije nekoliko dana na Klinici za radiologiju i nuklarnu medicinu doprinos je našim nastojanjima da ostavarimo našu misiju i planove. Embolizacija predstavlja jednostavan i brz zahvat bez komplikacija i s vrlo visokim postotkom uspješnosti - izjavio je v.d. direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doc.dr Nešad Hotić, istaknuvši da je i sa ekonomskog aspekta riječ o proceduri čija je cijena manja u odnosu na cijenu hiruške operacije.

- Uvođenjem novih procedura u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla želi se postići samo jedan cilj, a to je benefit za pacijenta – dodao je Hotić.

Na konferenciji, o rizičnim grupama i značaju ove procedure govorio je i načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a Tuzla doc. dr Haris Huseinagić.

- Rizičnu grupu za nastanak mioma maternice predstavljaju žene u reproduktivnoj dobi, kojih je prema statistici u Tuzlanskom kantonu oko 200.000, od čega je 100.000 potencijalno oboljelih od mioma, a 5 do 10% njih zahtjeva ozbiljan tretman - izjavio je Huseinagić.

Pojasnio je da ono što se do sada radilo u ovom, ali i drugim centrima u BiH je histerektomija, tj. odstranjivanje maternice, a uvođenjem ove procedure u mogućnosti su da bez radikalnih pristupa riješe problem.

Embolizacija je jednostavan i brz zahvat bez komplikacija i sa vrlo visokim postotkom uspješnosti, a pacijenti se iz bolnice otpuštaju dan do dva nakon zahvata - istaknuli su na konferenciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.