NavMenu

Iz dijaspore u prva tri mjeseca 2013. stiglo 800 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 02.07.2013. 10:20
Komentari
Podeli

U BiH je iz dijaspore u prva tri mjeseca ove godine poslato 796,3 mil KM što je za 12 mil KM manje u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 808,4 mil KM, podaci su Centralne banke BiH.

- Od ukupno poslatog novca, 459,9 mil KM odnosi se na lične novčane transfere za stanovnike BiH, dok je po osnovu ostalih tekućih računa stiglo 336,4 mil KM - rekli su CB BiH.

Dodali su da kategoriju ostali tekući računi najvećim dijelom čine penzije.

- Tako je u prva tri mjeseca iz inostranstva za penzije stiglo 325,9 mil KM - rekli su u CB BiH.

Istakli su da ovi transferi iz inostranstva čine sastavni dio platnog bilansa BiH, prenosi portal Indikator.ba.

- Novac uglavnom stiže preko poslovnih banaka. Tekući transferi su značajan izvor priliva svježeg novca, posebno u situaciji kad nema dotoka novog kapitala, a strana ulaganja nisu na željenom nivou - kazali su u CB BiH.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je za "Glas Srpske" istakao važnost novca koji rođaci iz inostranstva šalju stanovnicima BiH.

- Bez tih redovnih priliva kupovna moć stanovništva BiH bila bi značajno niža. Kada ne bi bilo tih doznaka iz inostranstva dodatno bi bila usporena privredna aktivnost koja je ionako na niskom nivou - naglasio je Pavlović.
Dodao je da je priliv novca iz dijaspore redovan ali da se u sljedećem periodu može očekivati smanjenje.

- Činjenica je da ekonomski uslovi na zapadu diktiraju raspoloživu količinu sredstava koja se mogu poslati za BiH. Što ekonomska kriza duže traje manje se i šalje novca - kazao je Popović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.