NavMenu

Evropska unija osigurala 20 mil EUR za razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH

Izvor: Dnevni list Ponedjeljak, 15.04.2013. 08:39
Komentari
Podeli

Martin Šajder, šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Izaslanstvu EU i EUSR-a rekao je kako je pred Bosnom i Hercegovinom veliki posao jer se prema zadnjim istraživanjima Svjetske banke o zemljama u kojima je najbolje poslovati BiH nalazi tek na 125. mjestu.

- BiH ima velike mogućnosti privlačenja novca iz EU za razvoj srednjeg i malog poduzetništva kao i jačanje prekogranične i transnacionalne suradnje, a poželjno je da što skorije uđe u EU zbog iskorištavanja što većeg financijskog "kolača" iz fondova koji je daleko veći od onog iz fondova za prekograničnu suradnju- kazao je Šajder tijekom radionice o IPA-1 i IPA-2 komponentama na Međunarodnom gospodarskom sajmu Mostar koja je održana u petak (12. april 2013).

Toko radionice rečeno je da se hitno mora usvojiti i strategija razvoja za mala i srednja poduzeća.

- EU je osigurao 20 mil EUR sredstava u smislu potpore lokalnim gospodarstvenicima u BiH. Usredotočili smo se na mala i srednja poduzeća- kazao je Šajder.

Direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić je istaknula kako se završio ciklus programiranja u razdoblju od 2007. do 2013., te da se sad priča o novom proračunu koji će se odnositi na razdoblje od 2014. do 2020.

- Važno je pozicionirati ovaj sektor na vrijeme kako bi se u sljedećem proračunskom razdoblju moglo računati na dodjeljivanje i financijsku potporu za sektor MSP-a, a sve u suradnji svih nadležnih institucija- dodala je Savić.

Vesna Grković, programska menadžerica za MSP i lokalni ekonomski razvoj pri Izaslanstvu EU, rekla je da se može reći kako je u prošlosti oko 25 mil EUR utrošeno u BiH kroz razne programe u oblasti regionalnog razvoja u smislu potpore MSP-u kroz pružanje konzultantskih obuka i drugih oblika pomoći.

- Kroz IPA fondove imamo nekoliko većih programa tehničke pomoći, jer je 7 mil EUR u ovoj oblasti u cirkulaciji. Projekti koje provodimo vezani su uz potporu BiH za uspostavu standarda kvaliteta, prije svega ISO standarda, potom ostalih koji će pomoći gospodarstvenicima da budu konkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu- kazala je Grković.

Uskoro planiraju objaviti natječaj u smislu potpore lokalnom ekonomskom razvoju kroz lokalna partnerstva u koje misle uložiti oko 3 mil EUR.

Ebdira Biković, programska menadžerica za programe prekogranične suradnje, istakla je kako se komponente IPA 2 odnose na prekograničnu suradnju, a da se BiH nalazi u tri programa prekogranične i tri programa transnacionalne suradnje. Navela je kako je BiH u bilateralnim programima imala otvorene pozive preko kojih su ugovorili oko 90 poslovnih ugovora te kako bi trebali ojačati institucije koje bi bile u mogućnosti izvući novac iz strukturalnih fondova nakon što BiH postane članica EU-a.

Senad Lulo iz Direkcije za europske integracije naveo je potrebu jačanja stabilnosti i prosperiteta pograničnih područja koja su slabije razvijena od središnjih. Kaže kako se tu radi o jačanju sigurnosti granica, prirodnom kulturnom nasljeđu, ekologiji, na što treba aplicirati projekte na ponuđene grantove. Ističe kako je vrlo bitno pripremiti projekte za kohezijske fondove i fondove za ruralni razvoj jer su to fondovi koji imaju mnogo više novčanih sredstava od fondova za prekograničnu suradnju.

- Bilateralni fondovi za idućih sedam godina iznose oko 30 mil EUR, a aplikanti iz BiH mogu dobiti čak 14,5 mil EUR. Već na prvom pozivu za apliciranje je bilo 218 prijava, a 44 su dobile novčana sredstva- rekao je Lulo, najavivši uskoro i natječaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.