NavMenu

Zagreb, Sarajevo i Brisel pronašli rješenje za saobraćaj posle ulaska Hrvatske u EU?

Izvor: eKapija Srijeda, 20.02.2013. 10:51
Komentari
Podeli

Hvala ministrici vanjskih i europskih poslova i potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske Vesni Pusić i povjereniku za proširenje Štefanu Fileu na njihovom, kazao je, blagonaklonom pristupu prema BiH u posljednjih nekoliko mjeseci. Radili su na pronalaženju netipičnog balkanskog rješenja kojim su svi zadovoljni. Sve dogovoreno nema nikakvih negativnih implikacija ni na BiH ni na Hrvatsku ni na Europsku uniju, kazao je jučer zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

Izvoz preko Ploča

On je jučer sažeo rezultate proteklog drugog trilateralnog ministarskog sastanka između naše zemlje, Hrvatske i Europske komisije, u cilju iznalaženja modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja, a koji je održan u petak u Bruiselu.

- Dogovorili smo nastaviti koristiti "Luku Ploče" pod povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u EU. Takav režim podrazumijeva brz i transparentan proces uvoza i izvoza roba iz i u BiH bez zapreka koje su ranije postojale, kao nepotrebno zadržavanje roba svih vrsta u luci. Moći ćemo vršiti monitoring takvog procesa kroz mehanizme kojima raspolaže Europska komisija - kazao je Lagumdžija. Kad je riječ o obuhvatu izvoza i uvoza roba preko Luke Ploče, moći će se uvoziti i izvoziti sve industrijske robe, te one biljnog i životinjskog podrijetla, pri čemu će ova zadnja kada je u pitanju uvoz u BiH morati zadovoljavati standarde EU-a.

Luka PločeLuka Ploče

- Moći ćemo vršiti izvoz i uvoz svih roba industrijskog te ponekih biljnog i životinjskog podrijetla. Robe životinjskog podrijetla će prilikom izvoza u zemlje EU-a morati zadovoljavati EU standarde, dok prilikom izvoza u treće zemlje neće", pojasnio je Lagumdžija i dodao da se robe životinjskog podrijetla koje ne zadovoljavaju EU standarde neće moći uvoziti u BiH preko luke Ploče. Šef bosankse diplomacije istaknuo je da će se opskrba Neuma moći vršiti i tranzitom kroz Hrvatsku.

- Od 1. srpnja građani u pograničnom pojasu dobit će specijalne iskaznice, a pojas će biti u maksimalno pozitivnim gabaritima, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Izgradnja graničnih prijelaza

Po pitanju graničnih prijelaza, kako je jučer pojasnio ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje i predsjednik Državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom Miro Džakula, osim Gradiške i Bijače u tekstu sporazuma o graničnim prijelazima predviđena je mogućnost da se izgradi BIP na Izačićima kod Bihaća, kada se za to steknu uvjeti, za sve robe fitosanitarnog podrijetla koje će se izvoziti u EU, kad naše inspekcijske službe budu certificirane i budu mogle jamčiti za kvalitetu naših proizvoda.

- Tu su još tri BIP-a za proizvode biljnog podrijetla koje ćemo moći nesmetano izvoziti u EU. To su Gorica, Ivanjica i Orašje - kazao je Džakula. Jučer je poručeno i da se Europska komisija obvezala preko infrastrukturnih fondova sufinancirati izgradnju mosta u Gradišci. BiH je odvojila pola sredstava, jer je to naš interes - kazao je Lagumdžija, dodavši kako se "i Hrvatska obvezala dati sredstva iako, objektivno, nemaju toliki interes". Donesen je i zaključak da se uputi zajednički zahtjev svim zemljama EU-a da se omogući prelazak granice građanima BiH u Hrvatsku s osobnim iskaznicama i nakon njezinog pristupanja EU-u u srpnju ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.