NavMenu

Sarajevo - Umjetničku sezonu otvorit će predstava "Prvi put s ocem na izbore"

Izvor: Fena Petak, 01.09.2006. 15:50
Komentari
Podeli

Nova umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) bit će otvorena 7. oktobra 2006. godine praizvedbom teksta Abdulaha Sidrana "Prvi put s ocem na izbore", u režiji Sulejmana Kupusovića.

Kako je najavljeno iz NPS, i prije početka umjetničke sezone 2006/2007. u ovom pozorištu će biti izvedeno nekoliko umjetničkih programa i manifestacija kojima će biti naznačena umjetnička sezona u kojoj Pozorište obilježava dvije značajne godišnjice – šezdeset godina umjetničkog rada Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i osamdeset pet godina od osnivanja i početka rada Narodnog pozorišta Sarajevo. Tako će 13. septembra svoju umjetničku sezonu u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo otvoriti Sarajevska filharmonija, a već 15. septembra na pozornici ove teatarske kuće bit će izvedena kultna opera libretiste Nijaza Alispahića, kompozitora Asima Horozića, dirigenta Miroslava Homena i režisera Sulejmana Kupusovića - "Hasanaginica" - s Amilom Bakšić i Ivicom Šarićem u naslovnim i glavnim ulogama.

Tokom septembra bit će izvedena i opera Nikola Šubić Zrinjski Ivana plemenitog Zajca, kojom će dirigirati Tomislav Fačini.

Također, u Kući na Obali planiraju da unutar djelatnosti Male scene realiziraju promotivne djelatnosti, književne večeri, te kao posebnu poslasticu za sve ljubitelje teatarske umjetnosti i dramske književnosti – Prva čitanja novih dramskih tekstova sarajevskih i bh. dramskih pisaca. Pripremaju se i dva izdanja kojima će u književnom obliku biti popraćene značajne godišnjice ovog teatra. Tako su u završnoj fazi pripreme za monografiju o 60 godina rada Sarajevske opere i pripreme na izradi spomenice Narodnog pozorišta Sarajevo, kojom će biti obilježena 85. godišnjica postojanja i umjetničkog djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.