NavMenu

Federacija BiH potpisala deklaraciju "Dunav soja" - Proizvođači soje lakše do kupaca u EU

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2013. 14:46
Komentari
Podeli

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović potpisao je u Berlinu u sklopu sajma "Zelena sedmica" Deklaraciju "Dunav soja" koju je predložila Austrija, saopšteno je na sajtu tog ministarstva.

Potpisnice Deklaracije su zemlje Dunavske regije među kojima su Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, BiH i Srbija.

Cilj Deklaracije je da se poveća proizvodnja organske soje u Europi, a želja je da se nivo proizvodnje soje poveća sa sadašnjih 3% obradivih površina u Evropskoj uniji.

Ukupno 1,8 miliona hektara planirano je da se zasije u svim zemljama Dunavske regije, čime bi se smanjila ovisnost evropskih proizvođača stočne hrane o uvozu jer trenutno EU uvozi oko 95% soje. Za realizaciju planiranog BiH, kao i ostale zemlje potpisnice, moći će koristiti sredstva EU. Planirano je, također, da se prilkom proizvodnje organske soje ne uništava proizvodnja drugih agro kultura, nego da se pronađu nove površine. U tom BiH prednjači, jer, za razliku od drugih zemalja potpisnica deklaracije, ima dosta neobrađenih poljoprivrednih površina.

- Sjeverni dio BiH tj. FBiH je pogodan za uzgoj organske soje pa ćemo pokušati postaći domaće poljoprivrednike da počnu uzgajati soju, jer neće biti problema oko pronalaska tržišta u EU- rekao je ministar Ivanković Lijanović.

Udruženje "Dunav soja" će potpisanom Deklaracijom imati političku podršku za dobijanje sredstava iz raznih izvora za edukaciju i istraživanje u području uzgoja, zaštite bilja, prerade i marketinga. Projekt će omogućiti pronalaženje zainteresiranih proizvođača, odabir najboljih sorti i načina uzgoja koji bi polučio dobre rezultate.

Ovom prilikom ministar Ivanković Lijanović se susreo sa austrijskim ministrom poljoprivrede koji je obećao pomoć BiH u prenošenju njihovih iskustava, a koje će biti od koristi za našu zemlju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.