NavMenu

Hercegovina treba da bude prepoznatljiva po vinu, siru i pršutu

Izvor: Dnevni list Subota, 10.11.2012. 09:15
Komentari
Podeli

U organizaciji Seljačkog saveza Federacije BiH jučer je u Ljubuškom održano predavanje o temi "Brendiranje hercegovačkih poljoprivrednih proizvoda".

Predsjednik spomenutog saveza, Dragan Pavlović, otvorio je prvo u nizu predavanja koje će se upriličiti u cilju stvaranja domaćih brandova za proizvode tradicionalno vezane za Hercegovinu.
"Brandovi su oni proizvodi koji se pojavljuju u ograničenim količinama zato i jesu brandovi. Naša želja je da Hercegovina postane prepoznatljiva po određenim proizvodima: pršutu, siru iz mijeha, vinu, maslinovom ulju, ljekovitom bilju te mladom krumpiru, odnosno kad se spomene Hercegovina, da se ljude asocira na autohtone proizvode tog kraja", rekao je Pavlović.

Slušati struku


Prema mišljenju Pavlovića, bit će potrebno dosta truda i rada kako bi stvorili regionalne brandove, a time će se zasigurno stvoriti i dobri preduvjeti za lakši plasman domaćih proizvoda krajnjim korisnicima. Osim toga, napomenuo je kako će se taj cilj i ostvariti ako političari i proizvođači budu slušali struku.

Marko Ivanković ovom je prilikom istaknuo izvorne hercegovačke proizvode – Žilavku i Blatinu, proizvode koji nigdje drugo u svijetu ne mogu uspjeti osim u Hercegovini. Objasnio je što marka, odnosno brand znači za potrošača, a što za proizvođača. On kaže da brand znači prepoznatljivu kvalitetu proizvoda jedne regije, zato ga i kupujemo, a ujedno ga i preko branda, marke razlikujemo od ostalih.

Prepoznatljivi na tržištu

"Prehrambeni proizvodi sa zaštitnom markicom na tržištu spadaju u više cjenovne kategorije jednostavno zato što imaju određeni identitet i lako su prepoznatljivi na tržištu. Osim toga, ona je u funkciji stalnog podizanja i postizanja kvalitete, pa proizvodima daje dodatnu vrijednost", objašnjava Ivanković.

Kao takva, robna marka može pridonijeti ruralnom razvoju, a kako ističe ovaj profesor, može se koristiti i za čitav niz različitih proizvoda i usluga, pri čemu se, naravno, želi promovirati važnost povijesnog i kulturnog naslijeđa, a potrošačima istodobno pružiti potpunu i istinitu informaciju o posebnostima proizvoda.

"Izvorni proizvod nikad nije konkurencija nekom globalnom proizvodu, on samo može doprinijeti bogatoj ponudi", zaključio je Ivanković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.