NavMenu

Ulog od 140 milijuna eura: Tko će se dočepati novca sa računa Elektroprijenosa BiH?

Izvor: Dnevni list Subota, 27.10.2012. 10:52
Komentari
Podeli

Je li počelo rasturanje potpuno solventnog i likvidnog Elektroprijenosa BiH? Stefano Sannino, generalni direktor Direkcije Europske komisije za proširenje, uputio je alarmantno pismo državnim i entitetskim vlastima u kojem naglašava da se novac s računa Elektroprijenosa ne može dijeliti.
Zahtijeva i da se Europskoj komisiji pod hitno dostavi obrazloženje predloženih izmjena Zakona o osnivanju kompanije i da se hitno održi sastanak s europskim ekspertima za energiju.

Na računu Elektroprijenosa BiH trenutačno se nalazi nešto više od 140 milijuna eura, novac je potpuno blokiran i gotovo ništa se ne investira u modernizaciju elektroenergetske i elektroprijenosne mreže. Jasno je da su se sada entitetske vlasti bacile na razrađivanje planova kako bi došle do tog novca i ako bi u tome uspjele, tko zna gdje bi on završio, piše Dnevni list.

"Sastanak s europskim ekspertima bi pomogao BiH da izbjegne usvajanje legislative koja bi se mogla smatrati neusuglašenom s aktima Europske unije o električnoj energiji. Takvi pravni koraci bi automatski doveli BiH u rizik kršenja Povelje energetske zajednice", stoji u pismu Stefana Sannina.

"Crveno alarmno svjetlo u Europskoj komisiji upaljeno je nakon što se doznalo da se sprema izmjena zakonskih propisa o Elektroprijenosu BiH u smislu podjele dioničarske dobiti. Prema odredbama koje su na snazi, podjela dioničarske dobiti moguća je tek nakon deset godina rada i poslovanja kompanije. Taj rok je ostavljen kako bi Elektroprijenos stao na noge i osigurao dovoljno sredstava za funkcioniranje i uspostavljanje mreže prijenosa struje preko investicija i održavanja. Sada se predlaže skraćivanje tog roka na pet godina", piše Dnevni list.

Podsjećaju da je Elektroprijenos BiH registriran u državnom Ministarstvu pravosuđa 1. veljače 2006. godine i to kao kompanija čiji je zadatak "svu proizvedenu električnu energiju prenijeti do elektrodistributivnih područja i povezati elektroenergetski sustav u BiH sa susjednim državama i šire i time osigurati izvoz, uvoz i tranzit električne energije".

"To što se u cijeli slučaj uključila Europska komisija sasvim je logično budući da je Europskoj uniji jedinstvena elektroprijenosna mreža od ključnog ekonomskog interesa i važnija je od svega drugog, jer osigurava povezanost južne i središnje Europe. Odavno je već u svijetu proizvodnja i prodaja električne energije postala biznis iznad svih biznisa i EU će sve učiniti da ga zaštiti", navodi Dnevni list.

Pogrešna adresa


Osnivači Elektroprijenosa BiH su entiteti – vlasnički ulog Federacije iznosi 58,90, a Republike Srpske 41,10 posto. Još od osnivanja kompanije politika je u nju uvukla svoje prste i zbog toga ona stalno "kuburi" i malo, malo pa se zaprijeti likvidacijom cijele tvrtke. Iz RS-a su još prije više od godinu najavili da će povući svoj osnivački kapital i osnovati svoju tvrtku za prijenos struje, međutim, to je tada zaustavljeno na intervenciju međunarodne zajednice. Situaciju dovoljno objašnjava i podatak da je u posljednjih pet godina realna vrijednost kapitala Elektroprijenosa smanjena za oko 40 milijuna maraka.

Zbog vidljivog ili nevidljivog djelovanja političkih stranaka i njihovih lidera situacija u samom Elektroprijenosu je uglavnom na rubu kaotične. Generalnom direktoru Dušanu Mijatoviću i izvršnim direktorima Zdenku Vukiću, Azri Hajro, Zlatku Vidoviću, Marku Lončaru i Ramizu Mehmedagiću odavno su istekli mandati i oni već dugo i mimo zakonskih vremenskih ograničenja rade kao vršitelji dužnosti.

U lipnju ove godine premijeri Federacije i Republike Srpske, Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, donijeli su zajedničku odluku da smijene Upravni odbor na čelu s Ibrahimom Čolakhodžićem jer "nije deblokirao kompaniju niti je realizirao zaključke o investicijama u distributivnu mrežu entiteta". Na zaključku je sve ostalo, baš kao i izbor novog generalnog direktora i izvršnih direktora.

Završeni su svi natječaji za izbor novog menadžmenta i prije pet mjeseci službeno su izdvojena dva kandidata za funkciju direktora – Matan Žarić, bivši direktor Elektroprivrede HZ HB, i Nemanja Petković iz Neovisnog operator sustava BiH.

Na kraju, evo i detalja koji pokazuje kakva je situacija s kompanijom: Federalno ministarstvo rudarstva, energetike i industrije prije dva mjeseca dostavilo je prijedlog izmjena i dopuna Statuta Elektroprijenosa BiH na adresu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Iz tog Ministarstva su priopćili da su pogrešna adresa i da u njihovoj nadležnosti nije izmjena Statuta kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Muzička industrija u Srbiji "teška" 168 mil EUR

Analiza muzičkog uticaja na ekonomiju pokazala je da je u prethodnoj godini promet bio za 89% veći u odnosu na baznu 2018. godinu i iznosio je 168 mil EUR. U poslednjih pet godina, udeo bruto dodate vrednosti sektora muzike porastao je 202%, dok je u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast od 38%. Iako muzika ne generiše istu količinu prihoda kao kinomatografija i gejming industrija, ocenjuje se da ima veliki potencijal. Zorica Tepić,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.