NavMenu

Od njive do trpeze povrće poskupi pet puta

Izvor: Glas Srpske Utorak, 23.10.2012. 08:06
Komentari
Podeli

Dok stigne od njive do trpeze, voće i povrće u Republici Srpskoj poskupi od tri do pet puta, pa stanovnici u većim gradovima izdvajaju više novca za namirnice od onih u manjim opštinama.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da poljoprivrednici, ali i domaćinstva, snose posljedice zbog neorganizovanog tržišta.

"Osim neorganizovanog tržišta, problem je i u tome što se najčešće ne zna odakle je voće i povrće koje jedemo, kolika je ulazna, a kolika izlazna faktura", kazao je Usorac.

Prema njegovim riječima, ne mijenja samo voće i povrće nekoliko puta cijene od poljoprivrednika do potrošača.

Dodao je da trgovci, koji kupuju jabuku naveliko kilogram plaćaju po 50 feninga, a na tezgama ga prodaju za 1,5 KM.

"Ista situacija je i sa pšenicom, koja košta između 40 i 50 feninga, dok je vekna hljeba između 1,20 i 1,30 KM. Ako se uzme u obzir da se od kilograma pšenice mogu napraviti dvije vekne hljeba, to znači da je pet puta veća cijena hljeba od same pšenice", istakao je Usorac.

Naglasio je da je slična situacija i sa krompirom, pasuljem, te drugim namirnicama koje se na tržnicama prodaju najmanje tri puta skuplje nego što je cijena kod poljoprivrednika.

"Često se desi da kod naših poljoprivrednika ostane neprodat krompir, ali i voće, ili ga prodaju u bescjenje, dok domaćinstva kupuju u trgovinama i na pijacama dosta skuplje i, što je najgore od svega, uvezeno", istakao je Usorac.

Poljoprivrednici se žale da svaki preprodavac na njihovu cijenu doda bar od deset do 20 odsto na cijenu.

"Dok drugi zarađuju na našim proizvodima, mi smo primorani da prodajemo po veoma niskim cijenama. Eventualno nešto više zaradimo ako donosimo svoje proizvode na pijace u veće gradove kao što su Banjaluka i Prijedor, gdje možemo da zaradimo koji fening više", ističu poljoprivrednici.

Sa druge strane, vlasnici trgovina više cijene pravdaju troškovima transporta, ali i ostalim troškovima koje imaju.

"Svakako da je najjeftinije da se kupi direktno od proizvođača, ali treba uzeti u obzir i niz troškova koje imaju trgovci i preprodavci, koji uzimaju i dovoze tu robu", kaže trgovac Janko Radaković iz Gradiške.

Pojačati kontrole

Usorac je istakao da bi inspektori trebalo više da povedu računa o tome kakav je kvalitet robe koja se prodaje na pijacama i trgovinskim centrima.

"Nerijetko se dešava da nekvalitetna roba iz uvoza, od voća i povrća pa do mesa, preplavljuje naše tržište, dok domaći proizvodi propadaju", istakao je Usorac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Agro

Najveći maslinjak na Balkanu i najveća uljara u BiH u problemu - Puno posla, a niko neće da radi i pored odlične zarade

Najveći maslinjak na Balkanu prostire se na više od 500 tisuća kvadrata, a smješten je u Ljubuškom. Vlasnik, Dragan Mikulić, uz puno ulaganja, rada i truda, ovu priču pokrenuo je 2009. godine. Posla u maslinjaku ima tijekom cijele godine. Međutim, veliki problem je nedostatak radne snage, pa bi u budućnosti njegovo održavanje i opstanak mogli doći u pitanje. Maslinjak obitelji Mikulić u Ljubuškom najveći je na Balkanu. Prva maslina

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.