NavMenu

EPBiH: Uspješno okončan tender za prodaju električne energije u 2013.

Izvor: Fena Petak, 05.10.2012. 07:35
Komentari
Podeli

JP Elektroprivreda BiH je uspješno okončala godišnji tender za prodaju bilansnih viškova električne energije u 2013. godini, istaknuto je danas na pres-konferenciji u ovoj kompaniji.

Generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica je kazao da je na javni poziv za prodaju električne energije u periodu januar- decembar 2013. godine svoje ponude dostavilo četrnaest kompanija, što je više u odnosu na predhodne godine.

Grabovica je kazao da je nakon završenog tenderskog procesa, JP Elektroprivreda BiH zaključila godišnje ugovore s pet najuspješnijih ponuđača.

Tri ponuđača su iz Bosne i Hercegovine i to : Repower Adria d.o.o., EZPADA d.o.o. i GEN-I d.o.o., a najuspješnji strani ponuđači s kojima je Elektroprivreda BiH zaključila godišnje ugovore su Hrvatska Elektroprivreda d.d. i ALPIQ ENERGY SE.

"Ukupna količina električne energije prodata putem ovog tendera iznosi oko 1.500 GWh, a ukupni prihod po ovom osnovu će iznositi oko 161 milion KM. Postignuta prosječna cijena za isporuku električne energije iznosi više od 57 eura /MWh i za 1,3 posto je viša u odnosu na prosječnu cijenu koja je postignuta prošle godine", istakao je Grabovica.

Imajući u vidu situaciju na regionalnom i evropskom tržištu električne energije (nepovoljna industrijska kretanja i recesija) JP Elektroprivreda BiH je zadovoljna postignutim rezultatima koji će u 2013. godini omogućiti kontinuiran rad termoenergetskih blokova, prihvat svih proizvedenih količina uglja iz rudnika, te je osigurala značajan i kontinuiran prihod u čitavoj narednoj godini i za Elektroprivredu BiH, ali i za rudnike, istaknuto je na pres-konferenciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.