NavMenu

Zloupotrebe u FBiH: Poticaj poljoprivrednicima za saksiju cvijeća

Izvor: Radio Slobodna Evropa Srijeda, 25.04.2012. 13:11
Komentari
Podeli

Iako su ove godine sredstva za poljoprivredu na području Federacije BiH značajno povećana, nikada nije podjeljeno manje poticaja poljoprivredenicima. U Udruženju poljoprivredenika tvrde da zloupotrebe u toj oblasti nisu novost.

Dok opozicioni političari zahtijevaju promjene, u nadležnom ministarstvu tvrde kako proces odabira korisnika nikada nije bio transparentniji i u skladu sa zakonom.

Ivica Karaula poljoprivrednik iz Livna u zakupu ima 30 hektara zemljišta i 60 grla stoke. Ni ove godine nije ušao u program poticaja koje dodjeljuje federalno Ministarstvo poljoprivrede za uzgoj stoke.

"Za uzgojene junice još nisam dobio poticaje, ali ti koji uopće nisu bili u programu dobili su po 800 maraka, mi koji smo ostvarili proizvodnju tih mladih junica nismo dobili ništa. Ja ne znam po kojim kriterijima se to dijeli", kaže Karaula.

Mnogo više od 800 KM podjeljeno je prema nahođenju resornog ministra što je bila praksa i ranijeg saziva vlasti, tvrde u Udruženju poljoprivrednika.

Iako su ove godine poticaji povećani za 12 miliona eura, iznos za primarnu poljoprivredu ostao je na istom nivou. S druge starne značajno je uvećana stavka tzv. ostali poticaji, sa milion na desetak miliona eura, a što omogućuje resornom ministru da distribuira značajna novčana sredstva prema vlastitim kriterijima.

"To je jedan nonsens bez presedana. U zemljama EU, demokratskim zemljama gdje parlamentarci do detalja razrade elemente raspodjele novčanih sredstava, međutim u nas je obrnuto i zato imamo situaciju da i ovaj i raniji ministri kreiraju svoje politike", kaže Sead Jelač iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Zvuči nevjerojatno da se poticaj za poljoprivredu može dobiti i za saksiju cvijeća ili čak ni za to. Samo na području Srednjobosanskog kantona poticaje je iz Ministarstva poljoprivrede FBiH dobilo preko 6 hiljada subjekata, mnogi jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 320 hiljada eura. Do ovih podataka došao je Marinko Čavara iz HDZ-a BiH.

"Da su se poticaji dijelili onima koji uopšte nemaju registriranu obrt za poljoprivrednu djelatnost, da su dobijali muž, supruga, dijete itd., troje četvero djece, ima i takvih slučajeva. Evo u Busovači konkretno 23 osobe se nalaze na spisku koje uopće nisu registrirane za poljoprivrednu djelatnost, a dobile su poticaj, a oni koji su registrirani nisu dobili poticaj", navodi Čavara.

I bez kredita od Razvojne banke

U ovogodišnjem budžetu u cjelosti su izbačeni poticaji za voćarstvo i vinogradarstvo, dok su za ratarstvo smanjena na svega 4,5 posto.

Sead Jelač iz Udruženja poljoprivrednika dodaje kako se kroz stavku kreiranje ambijenta za plasman domaćih prizvoda sa 4,5 posto, zapravo stimuliše trgovina i veliki trgovački centri. Ovo za posljedicu ima stvaranje domaćeg proizvoda koji za sirovinsku bazu ima samo sol i vodu iz BiH.

"Meso, paprika, biber, začini, luk sve je to strano znači, ta bi roba trebala da bude tretirana kao domaći proizvod, međutim, ta politika ne stimuliše ni na koji način razvoj primarne proizvodnje u Federaciji BiH", zaključuje Jelač.

U odnosu na 2006. godinu u BiH je danas manje od polovine zasijanih oranica što je najbolji pokazatelj koliko se štiti primarna poljoprivredna prozvodnja. Osim što ne mogu računati na poticaje, poljoprivrednici nemaju pravo ni na kredite Razvojne banke Federacije BiH, jer su oni osigurani samo za velike komplekse.

Iako je u nekoliko navrata Enver Mujala, zastupik SDA u federalnom parlamentu, i sam poljoprivrednik, upozoravao na loš odnos spram malih gazdinstava, ništa se do danas nije promijenilo.

"Nemamo kredita od razvojne banke, nemamo Agenciju za sigurnost kredita, ona nije profunkcionisala, zatim poslovne banke nam ne daju kredite i poljoprivreda je što se tiče toga na margini", rekao je Mujala.

Sam proces izdavanja dozvola za izgradnju poljoprivrednog objekta često je kompliciran i skup i traje više od godinu dana.

Degradiranje veterinarskih instituta i ustanova značajnim smanjenjem finansiranja, svakako ne dopinosi zaštiti bh proizvoda i njegovom plasmanu van BiH, dodaje Mujala

Na brojne optužbe, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović kaže kako rad ministarstva nikada nije bio transparentniji.

"Uvodimo jedan daleko transparentniji rad, osiguravamo jednu kvalitetniju kontrolu, jer smo uspjeli završiti registar poljoprivrednih gazdinstava, tako da niko neće moći dobiti poticaje ukoliko nije u registru poljoprivrednih gazdinstava", tvrdi on.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, pripadnici Federalne uprave policije nedavno su od Ministarstva poljoprivrede izuzeli dokumentaciju od oko 3 hiljade predmeta koji se odnose na sumnjive poticaje za poljoprivredu u iznosu od 34 miliona eura. Posebno se istražuju navodi o jednokratnim iznosima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.