NavMenu

Poslodavci protiv inicijative: Porodiljama puni iznos plaće?

Izvor: Oslobođenje Četvrtak, 15.03.2012. 11:42
Komentari
Podeli

Inicijativa Amira Zukića, zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, da porodiljama tokom odsustva poslodavci isplaćuju puni mjesečni iznos plate kako bi se stvorio veći fond za one koje ne rade, a koje bi mogle primati kvalitetniju naknadu, nije naišao na pozitivan odgovor poslodavaca u Kantonu Sarajevo.

U razgovoru sa nekoliko njih saznali smo da bi ovakva praksa mogla dovesti čak i do zatvaranja pojedinih firmi.
Rasim Bajrović, predsjednik Nadzornog odbora hotela Evropa, istakao je kako su poslodavci previše opterećeni doprinosima, te da se stalno predlažu nove mjere koje dodatno otežavaju situaciju poslodavcima.

Neka država plati
"Dosadašnja praksa je bila da država plaća naknade, a sada se predlažu neka opterećenja za privredu, odnosno onaj preostali zdravi dio privrede. Svjedoci smo priča oko povećanja PDV-a i doprinosa i to svakako pravi velike probleme poslodavcima. Bojim se da bi mogli doći u situaciju da se i one firme koje dobro posluju počnu zatvarati, istakao je Bajrović.

Poslodavci se zauzimaju za što bolji položaj svojih radnika, ali ukoliko se nastavi trend povećanja obaveza, prema riječima Bajrovića, mnogi bi mogli početi sa otpuštanjima.

"Radna mjesta su prioritet i njih treba sačuvati, a ako se poslodavci nastave opterećivati, ne bi me začudilo da počnu otpuštanja, što nikome nije u interesu. Država treba naći modus kako da olakša i pomogne privredi i na taj način podstakne nova zapošljavanja. Malo privrednika posluje pozitivno i treba naći način kako da im se pomogne u ovim kriznim vremenima, naglasio je Bajrović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.