NavMenu

Milionska potraživanja Energoinvesta: Konsultantska kuća nudi naplatu 9 miliona dolara u Siriji

Izvor: Oslobođenje Utorak, 13.03.2012. 10:52
Komentari
Podeli

Energoinvest, jedna od federalnih kompanija sa većinskim učešćem državnog kapitala koja ima milionska potraživanja za poslove u inostranstvu, u narednom periodu pokušat će naplatiti jedan takav posao u Siriji, piše Oslobođenje.

Potraživanje za tri ugovora sklopljena 1984. sa sirijskom Javnom korporacijom za elektriku (PEE) iznosi 13.282.756,27 američkih dolara. Nakon dugogodišnjih sudskih sporova, potraživanje je u konačnici na sudovima u Siriji utvrđeno na devet miliona američkih dolara, bez mogućnosti naplate kamata.

Kao mogući posrednik u naplati pojavila se ponuda jedne sirijske konsultantske kuće koja za ovaj posao traži proviziju od 35 posto, odnosno oko tri miliona dolara.

Federalna Vlada je na posljednjoj sjednici primila k znanju informaciju Energoinvesta o realizaciji naplate potraživanja u Siriji po osnovu izvršne presude vrhovnog suda Sirije, ali se neće miješati u posao koji je, kako je kazao resorni ministar Erdal Trhulj, u nadležnosti uprave i Nadzornog odbora Energoinvesta.

NO je, prema informaciji koja se našla pred Vladom, ovlastio v.d. direktora kompanije Enesa Čengića da stupi u kontakt s ovom ili nekom drugom konsultantskom kućom kako bi se došlo do najoptimalnije varijante naplate potraživanja. Donoseći tu odluku, NO je imao u vidu tešku situaciju u ovoj bh. kompaniji, posebno nakon stanja u kojem se našla nakon dešavanja u Libiji zbog kojih je prekinuta realizacija posla vrijednog oko 170 miliona eura.

No, s obzirom na trenutno stanje u Siriji, gdje su u toku ratni sukobi s neizvjesnim raspletom, pitanje je da li će i kada Energoinvest doći i do ovog zarađenog novca.

Energoinvest je 1984. potpisao tri ugovora s PEE za isporuku trafostanica i elektroopreme u ukupnoj vrijednosti 13.282.756,27 američkih dolara. Zbog neplaćanja pokrenuta je 19. septembra 1996. tužba pred sudom za upravne postupke u Siriji. Nakon deset godina, 4. maja 2006, sirijski sud je donio prvostepenu presudu u korist bh. kompanije, ali je presuđen znatno niži iznos od onog koji je potraživao Energoinvest, 9.787.682,27 američkih dolara. Na ovu je presudu u septembru 2006. Energoinvest uložio žalbu sirijskom Vrhovnom sudu za upravne postupke.

"Vrhovni sud je razmatrao žalbu i zatražio da Energoinvest prihvati arbitražu", piše u informaciji.

Arbitražu je radila komisija sirijskih sudskih vještaka. U konačnom izvještaju komisija je utvrdila da potraživanja naše kompanije iznose 10.712.456 američkih dolara. Konačna odluka Arbitražne komisije na osnovu izvještaja sudskih vještaka uslijedila je 2. juna 2009. Njome je Arbitražna komisija utvrdila da potraživanja Energoinvesta iznose devet miliona američkih dolara (?!). Odlukom Arbitražne komisije "odbijene su sve vrste kamata", a sirijski vrhovni sud je odluku "bez bilo kakvih izmjena proglasio konačnom i izvršnom 16. februara 2010". Iako je ta presuda izvršna, zbog opstrukcije sirijske PEE, do danas Energoinvest nije naplatio svoja, pa i umanjena potraživanja.

Prema svim dotadašnjim pokazateljima, mogućnost naplate potraživanja u ranijem periodu, u sadašnjim okolnostima i sa sadašnjom ekipom koju je Energoinvest d.d. angažovao (advokat/agent), bez nekog dodatnog ili novog angažmana je potpuno neizvjesna, a što su potvrdili advokati i agenti koji su ovlašteni da zastupaju Energoinvest, navode uprava i NO ove kompanije u informaciji dostavljenoj Vladi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.