NavMenu

Država glavni generator nelikvidnosti: Potrebni kraći rokovi plaćanja privatnom sektoru

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 31.10.2011. 16:35
Komentari
Podeli

Ulaskom u EU Hrvatska će morati skratiti rokove plaćanja javnog sektora na 30 dana, što je određeno i direktivom koja je prije godinu donijela EU.

Srbija je prije nekoliko dana također donijela Uredbu kojom je određeno da rokovi plaćanja javnog sektora prema kompanijama moraju biti skraćeni na 60 dana, a sa svakim kašnjenjem biti će naplaćivane zatezne kamate.

Zatezna kamata koju će plaćati državni organi koji ne ispune obvezu plaćanja u roku od 60 dana bitće na razini one koju plaćaju druga lica koja ne plate porez u predviđenom roku. Cilj svega ovoga je da se poboljša likvidnost i spriječi poremećaj u poslovanju tržišta.

Isti recept bi mogla primijeniti i BiH, no čini se da vlasti mnogo ne mare za to. Zbog toga trpe svi, a prema mišljenju stručnjaka, jedan od najpogođenijih sektora ovakvim načinom rada je građevinski sektor od kojeg se ovaj domino efekt širi na čitavu ekonomiju.

Dženana Avdić, tajnica Udruženja građevinara pri Gospodarskoj komori Federacije, ovo ocjenjuje kao jedan od gorućih problema građevinskog sektora. Taj problem se lančano povlači od investitora do glavnog izvođača, podizvođača, dobavljača i tako mijenja i ukupnu socijalnu sliku naše zemlje.

Razlozi ovakvog stanja su, smatra, višestruki. Jedan od njih su i stavke u tenderima. Naime, kompanije pri prijavljivanju na tender dobivaju dodatne bodove ukoliko daju dužu odgodu plaćanja radova.

"Duži rokovi plaćanja su veća šana da ćete dobiti posao na tenderu. Ali problem je i to što se ni ti duži rokovi ne poštuju. Sve to ima za posljedicu stvaranje nelikvidnosti kompanija i čitave ekonomije. Ovo također stavlja u neravnopravan položaj glavnog izvođača i podizvođača. U svakom ovom slučaju najviše stradaju mala i srednja poduzeća", navodi naša sugovornica.

Zbog kroničnog nedostatka svježeg novca na tržištu sve su češće i robne kompezacije kao način plaćanja. To je uredu, kaže Avdić, ako su one dobrovoljne. Međutim, ako nastojite da naplatite, a to jedino možete kroz nekretninu, opet firmu dovodite do određene nelikvidnosti.

Najlakše prodati proizvod, problem je naplatiti

I Remzo Bašić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, smatra da je kašnjenje javnog sektora u plaćanju veliki problem za čitavu ekonomiju. Napominje da je danas najlakše prodati proizvod, ali pravi izazov je kako ga naplatiti.

Ističe da je država, kao najveći naručitelj poslova, jedan od najneredovitijih platiša i glavni generator nelikvidnosti na tržištu.

"Krajnje vrijeme je da država utvrdi kraće rokove plaćanja i počne ih poštovati. Mora se uvesti više discipline u ovu oblast. Na kraju šta očekivati od poduzetnika ako se država ponaša na ovaj način?", pita se Bakšić, napominjući da nema provjerenih i kompletnih informacijama koliko je trenutni dug javnog sektora prema privatnom.

Danijela Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.