NavMenu

Održavanje institucija poskupjelo za milion i po maraka

Izvor: Glas Srpske Utorak, 18.10.2011. 07:51
Komentari
Podeli
Za tekuće održavanje institucija na nivou BiH za prvih šest mjeseci ove godine iz budžeta je potrošeno više od 7,3 miliona maraka što je za oko 1,5 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Navedeno je ovo u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za prvih šest mjeseci ove godine koji je završen sa deficitom od 2,2 miliona maraka.

U izvještaju se navodi da je tekuće održavanje institucija lani koštalo više od 5,86 miliona maraka tako da bh. institucije, iako su bile pod privremenim finansiranjem, nisu štedjele na ovim stavkama.

Tekuće održavanje Predsjedništva BiH u prvoj polovini ove godine plaćeno je oko 95.000 maraka, Parlament BiH je za ove namjene potrošio oko 40.000, a za održavanje ministarstava na nivou BiH potrošeno je više od 3,89 miliona KM.

Najviše novca za tekuće održavanje izdvojilo je Ministarstvo odbrane (MO) BiH koje je potrošilo oko 3,3 miliona maraka, čime je zadržalo vodeću poziciju kada su polugodišnji troškovi u pitanju jer su bili vodeći, po troškovima, kada su u pitanju plate i naknade zaposlenih, putni i troškovi zakupa prostorija.

Hiljade maraka za tekuće održavanje dalo je i Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH. Ovo ministarstvo je tekuće održavanje u prvih šest mjeseci platilo više od 269.000 maraka, dok su troškovi Ministarstva finansija i trezora za iste namjene iznosili oko 120.000 maraka.

Ministarstvo pravde je za tekuće održavanje dalo 62.000 KM, zatim Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice 45.000, Ministarstvo civilnih poslova 33.000 te Ministarstvo bezbjednosti 31.000, komunikacija i transporta 23.000 i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa 13.000 KM.

Na tekućem održavanju nisu bile štedljivije ni brojne agencije od kojih su neke i povećale troškove u odnosu na isti period prošle godine.

Zajednički troškovi agencija za tekuće održavanje iznosili su oko 1,2 miliona maraka.

Među agencijama, velike troškove za tekuće održavanje imale su Obavještajno-bezbjednosna agencija sa potrošenih 299.000 KM te Državna agencija za istrage i zaštitu koja je za ove namjene utrošila 195.000 maraka.

Četiri pravosudne institucije na nivou BiH u prvoj polovini godine su dale za tekuće održavanje oko 95.500 maraka, od čega je Visoki sudski i tužilački savjet potrošio više od 76.000 maraka. Ustavni sud BiH platio je održavanje 10.000, Sud BiH 6.000, a Tužilaštvo BiH više od 3.400 maraka.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH Dragutin Rodić rekao je da će se ova komisija pozabaviti podacima o troškovima za održavanje prostorija institucija BiH.

"Do iduće sjednice komisije, koja će biti održana za desetak dana, napravićemo kompletnu analizu o tome zašto je na održavanje potrošeno toliko koliko jeste", rekao je Rodić.

Najveći potrošači / Institucija Iznos u KM

Ministarstvo odbrane / 3.300.000

Obavještajno-bezbjednosna agencija / 299.000

Ministarstvo inostranih poslova / 269.000

Državna agencija za istrage i zaštitu / 195.000

Ministarstvo finansija i trezora / 120.000

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.