NavMenu

Poslovne mogućnosti za Klas: Slovenija planira zalihe hrane, BiH prvi izbor

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.10.2011. 12:14
Komentari
Podeli

Hrana proizvedena u BiH mogla bi dobiti svoje mjesto na tržištu Republike Slovenije, zaključak je Dejana Židana, ministra poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, nakon što je s federalniM ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerkom Ivankovićem-Lijanovićem, posjetio kompaniju Klas d.d. Sarajevo, najvećeg prehrambenog proizvođača u BiH koji posluje po međunarodno priznatim standardima upravljanja kvalitetom.

U razgovoru s direktorom "Klasa" Harisom Kuskunovićem i njegovim saradnicima, ministar Židan je istaknuo da je u posjet BiH doputovao kako bi s ministrom Ivankovićem Lijanovićem istražio mogućnosti za poboljšanje "dvosmjernog izvoza".

"Slovenija želi da osigura dovoljne količine hrane, ako bi došlo do krize. To je naša nova strategija, a ono što nemamo želimo uvoziti iz blizine i tako, ujedno, očuvati i okoliš. Nama je BiH mnogo bliža od mnogih zemalja iz kojih uvozimo hranu i zato smo nas dva ministra tu da istražimo te mogućnosti", rekao je ministar Židan.

Direktor "Klasa" Haris Kuskunović naglasio je da je ta kompanija zainteresirana za izvoz na slovensko tržište, jer ga dosad nije bilo, napomenuvši da "Klas" trenutno izvozi u 20-ak država i da je to vodeći bh. proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti te jedan od vodećih proizvođača konditorskih proizvoda i tjestenine, kao i kooperantskih proizvođača maline u BiH i regionu.

"Mnogo Slovenaca voli tradicionalnu orijentalnu kuhinju, a takvu hranu ne može pronaći u slovenskim trgovinama. Nadam se da će ovi poslovni razgovori uroditi plodom, te da Slovenci više neće morati po baklavu dolaziti u Sarajevo", rekao je Kuskunović.

Kuskunović je na kraju razgovora konstatovao da BiH treba slijediti primjer Republike Slovenije, posebno u proizvodnji pšenice i eliminaciji sivog tržišta, te predložio da slovenski ministar prenese iskustva o tome svom kolegi iz Federacije BiH.

Delegacija je obišla proizvodne pogone Velepekare, gdje je posebnu pažnju gostiju plijenila proizvodnja somuna i jufki

Istaknuto je da "Klas" godišnje proizvodi oko 160 hiljada tone gotovih proizvoda i da, uz veleprodaju, ima 130 maloprodajnih objekata i 90 mini pekara u BiH te da je vlasnik mlina u Ljubačama, kao i da trenutno upošljava 1.036 radnika.

Ministar Ivanković Lijanović kazao je da izvoz "Klas" proizvoda u Sloveniju, kao i još nekih bh. kompanija, nije bilo isključivo zbog pogrešno vođene poljoprivredne politike u posljednjih 15 godina.

Izrazio je zadovoljstvo posjetom slovenskog ministra i naglasio da će Ministarstvo nastojati da u idućoj godini osigura veća sredstva za poticaje kako bi bh. proizvodi bili što konkurentniji na inozemnom tržištu, pa samim tim i u Sloveniji.

Nakon kraćeg razgovora, ministri Židan i Ivanković Lijanović su s menadžmentom "Klasa" obišli proizvodne pogone te kompanije.


eKapija.ba/FENA

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.