NavMenu

Fiskalno vijeće: Tri prijedloga za budžet BiH za 2012.

Izvor: eKapija Srijeda, 12.10.2011. 12:47
Komentari
Podeli

Ministarstvo finansija i drezora BiH predložilo je da za finansiranje institucija na državnom nivou u 2012. godine od indirektnih poreza bude obezbijeđeno 948 miliona KM, Ministarstvo finansija Republike Srpske da to 689 miliona, kao u 2010. godini, dok Federacija BiH traži da to budu 782 miliona KM.

Ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina izjavio je danas novinarima u Sarajevu nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH koja je bila posvećena Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2012. do 2014. godine, da i država mora da bude štedljiva i da slijedi sudbinu entiteta.

Prema njegovom mišljenju, manje loše je donijeti Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika BiH za period od 2012 - 2014. godine nego ga ne donijeti, jer ako ne bude usvojen nijedan entitet neće imati pozitivnog efekta, a ako bude usvojen imaćemo umanjenje negativnih efekata.

"Za dvije sedmice sastaćemo se ponovo, a za to vrijeme će se iskonsultovati entiteti i međusobno i sa državnim nivoom", istakao je Krajina.

On je naglasio da bi donošenjem globalnog okvira fiskalnog bilansa trebalo da budu usvojeni i budžeti, te da ne postoji zakonska osnova za nastavak privremenog finansiranja.

Prema njegovom mišljenju, situacija u entitetima je takva da nisu u poziciji da biraju šta je bolje nego šta je manje loše.

"Stanje u budžetima oba entiteta takvo je da se mora ići u reforme, odnosno uštede koje podrazumijevaju smanjivanje lične potrošnje i jačanja prihodovne strane", pojasnio je Krajina.

On je naglasio da je na današnjem sastanku razgovarano realnim rječnikom, da se gledalo realnom dioptrijom u situaciju koju imamo.

Ostali učesnici sastanka nisu htjeli da daju izjave, a iz pres-službe Vijeća ministara BiH saopćeno je da su u okviru rasprave o Globalnom okviru, ministri finansija BiH, RS i FBiH iznijeli su različite prijedloge u vezi sa finansiranjem institucija BiH.

Ministri finansija zaduženi su da do naredne sjednice Fiskalnog savjeta, koja će biti održana 26. oktobra, dođu do usaglašenog prijedloga okvira budžeta za 2012. godinu.

Fiskalni savjet danas se upoznao i sa uporednim pregledom plata zaposlenih institucijama BiH, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu. Savjetodavna grupa zadužena je da do naredne sjednice Fiskalnog savjeta sačini dodatnu analizu koja će obuhvatiti i podatke o bruto platama, te materijalnim troškovima svih nivoa vlasti s ciljem sagledavanja mogućnosti dodatnih ušteda.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Zaključeno je da će sastanak Fiskalnog savjeta sa Misijom MMF-a biti održan 22. novembra 2011. godine.

Sjednici Fiskalnog savjeta danas su prisustvovali i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moor.

eKapija.ba/SRNA

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.