NavMenu

Rafinerija ulja Modriča u proizvodnju ulaže oko osam miliona

Izvor: Fokus Utorak, 04.10.2011. 09:02
Komentari
Podeli

Rafinerija ulja Modriča će u narednih 15 mjeseci raditi na izgradnji nove linije za proizvodnju ulja i maziva u koju će biti uloženo oko 7,8 miliona KM. Ovaj projekat realizovaće se iz kreditnih sredstava koje je Rafineriji ulja odobrila Nova banka Banja Luka, na četiri i po godine, s grejs periodom od devet mjeseci.

Ugovor o navedenom zaduženju potpisali su juče direktor Rafinerije ulja Modriča, Pero Dugić, i direktor Nove banke, Milan Radović.

"Radi se o izgradnji novog blendinga za proizvodnju ulja i maziva kapaciteta 40.000 tona godišnje, u dvije smjene, s mogućnošću povećanja na 60.000 tona u tri smjene. Nova linija omogućiće bolji kvalitet motornih industrijskih maziva i povećanje kapaciteta, te visok stepen automatizacije ali i energetsku uštedu u samom procesu proizvodnje", rekao je Dugić.

Dodao je da je potpisan ugovor s jednom francuskom kompanijom koja daje bazni projekat i ključnu procesnu opremu, dok će detaljno projektovanje i izgradnju voditi jedna ruska kompanija.

Dugić je naglasio da je na nivou Nestro grupe u planu još jedna značajna investicija vrijedna 100 miliona eura, koja će biti realizovana do 2015. godine.

"U okviru tog projekta u Rafineriji Modriča biće igrađena nova vakuum destilacija kapaciteta 200.000 tona baznih ulja godišnje koja će omogućiti da zauzmemo drugo mejsto u Evropi kada je u pitanju proizvodnja hidrokrekovanih baznih ulja. Sada smo na trećem mjestu", naveo je Dugić.

On je naglasio da je Rafinerija ulja od početka godine postigla rekordnu proizvodnju i preradila blizu 65.000 tona sirovine koju dobija iz Rafinerije nafte Brod, kao i da je plan da do kraja godine preradi 85.000 tona.

Direktor Nove banke, Milan Radović, istakao je da je Optima grupa jedan od njihovih strateških partnera a da dodjelom kreditnih sredstava nastoje podržati razvoj preduzeća koja se nalaze u sastavu ove grupacije. On je dodao da do kraja godine planiraju plasirati još oko 50 miliona KM za podršku privrednim aktivnostima u Srpskoj.

"Treba raditi na stabilizaciji privrednih tokova i održavanju ekonomske aktivnosti. Naše kompanije se vraćaju na tržišta i zato im treba podrška da bi realizovale značajne investicije", istakao je Radović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.