NavMenu

Svjetlan Stanić preuzima Bihaćku pivovaru

Izvor: Indikator Nedjelja, 14.07.2024. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kirill Z/shutterstock.com)Ilustracija

Kreševski biznismen Svjetlan Stanić preuzeo je kontrolni paket u Bihaćkoj pivovari.

Stanić je sklopio ugovor o preuzmanju 45,28 % dionica Bihaćke pivovare te još 4,52 % dionica koje ne kotiraju na Sarajevskoj berzi i objaviće ponudu za preuzimanje i preostalih dionica.

U obavijesti dostavljanoj Sarajevskoj berzi Stanić navodi da će predmet ponude za preuzimanje biti 1.269.771 dionica Bihaćke pivovare, odnosno 49,88 posto.

Većinski vlasnik Bihaćke pivovare do sada je bila porodica Ibrahompašić, sa Ademom kao najvećim dioničarem koji je posjedovao 48,95 posto dionica.

Bihaćka pivovora bolježi pad poslovnih aktivnosti, a samo u 2023.godini ukupni prihodi pali su joj za oko 2 miliona KM, na 6,1 milion KM.

Dionicama Bihaćke pivovare posljednji put trgovano je 7.marta ove godine po cijeni od 0,26 KM.

Svjetlan Stanić ključna je osoba porodične tvrtke Stanić, koja posluje još od 1983. godine. Magazin Nedeljnik ga je procijenio kao trećeg najboagtijeg čovjeka u BiH bogatstvom vrijednim 631 milion eura.

Treba napomenuti da Stanić grupa ima u svom portfelju pivo, budući da je eksluzivni distributer Hainekena. Preuzimanjem Bihaćke pivovare prodaju će nadomjestiti distribucijom.


Stanić Grupa je tržišni lider u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i tehničke robe, a sarađuje s najvećim svjetskim multinacionalnim kompanijama i brendovima.

Snažan uzlet Stanić Grupa doživljava akvizicijom hrvatskog brenda voćnih sokova Juicy krajem 2013. godine, čime je napravljen iskorak u segmentu proizvodnje. Početkom 2022. godine Stanić Beverages d.o.o., članica Stanić Grupe, stekla je 98,25% udjela u Maraski d.d., jednom od najstarijih proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj.

Fotografije:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Građevina, Finansije

Čak 199 firmi u trci za 14,4 mil KM

Na javni poziv za dodjelu 14,4 mil KM podsticaja za direktna ulaganja prijavilo se 199 preduzeća iz Srpske, a ko će dobiti novac za nabavku savremene opreme biće poznato nakon što komisija analizira zaprimljenu dokumentaciju. U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu da su navedeni broj prijava zaprimili do 11. septembra, navodeći da podsticaji za direktna ulaganja za cilj imaju podsticanje tehnološkog napretka, unapređenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.