NavMenu

Kipar gradi podvodni električni kabl kako bi svoju elektromrežu povezao sa Grčkom

Izvor: Beta Četvrtak, 19.09.2024. 11:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Parezanović)Ilustracija
Kipar je dao u uutorak zeleno svjetlo za izgradnju podvodnog električnog kabla u projektu vrijednom 1,9 mlrd EUR, koji će elektromrežu povezati sa Grčkom, izjavio je ministar energetike Džordž Papanastaziju.

Cilj je da se znatno smanje računi za struju i prekine elektroizolacija zemlje, rekao je on.

Ministar je rekao da na značaj projekta ukazuje i odluka Evropske unije da ga finansira sa 657 mil EUR.

Rekao je da će kiparska vlada dati 25 mil EUR godišnje tokom narednog petogodišnjeg perioda za izgradnju kabla od 1.000 megavata, tako da kiparski poreski obveznici neće vidjeti povećanje računa za struju kao dio kiparskog udjela od 63% u troškovima projekta.

Ukupna suma od 125 mil EUR biće sakupljena od prihoda od sistema trgovine emisija EU.

Po riječima ministra, kabl koji treba da bude završen do kraja 2029. godine dio je serije projekata, uključujući planirano uvođenje prirodnog gasa u energetsko snabdijevanje Kipra, čiji je cilj da se dalje ubrza srednjoročni ekonomski razvoj zemlje i utiče na dobrobit građana.

Zvaničnici su rekli da Kiprani mogu da očekuju smanjenje njihovih računa za struju za čak 40% kada kabl dug oko 900 kilometara bude završen. Operacionalni troškovi kabla će se deliti na pola između grčkih i kiparskih potrošača.

Zvaničnici su, takođe, rekli da projekat ima garantovani povrat investicije od 8,3%, što se smatra privlačnim za potencijalne investitore. SAD i kompanija za energetiku i vodu TAQA iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili su interes za investiranje u projekat, rekli su zvaničnici.


Kipar takođe razmatra da li da postane dioničar u matičnoj kompaniji koja će upravlljati kablom kada bude završen.

Predviđa se da kabl koji ima operacionalni život od oko 35 godina kasnije bude nastavjen od Kipra, da se poveže sa izraelskom električnom mrežom.

Francuska firma Neksans (Nexans) gradi kabl, a njemački Simens će biti uzet da izgradi transformatore na kopnu. Zvaničnici kažu da je putanja kabla pod vodom već trasirana, ali da će možda biti potrebna dodatna ispitivanja na mjestima gdje će zbog teškog podvodnog terena biti potrebno kopanje rovova da bi se zaštitio kabl.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Građevina, Finansije

Čak 199 firmi u trci za 14,4 mil KM

Na javni poziv za dodjelu 14,4 mil KM podsticaja za direktna ulaganja prijavilo se 199 preduzeća iz Srpske, a ko će dobiti novac za nabavku savremene opreme biće poznato nakon što komisija analizira zaprimljenu dokumentaciju. U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu da su navedeni broj prijava zaprimili do 11. septembra, navodeći da podsticaji za direktna ulaganja za cilj imaju podsticanje tehnološkog napretka, unapređenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.