NavMenu

U pet mjeseci robni deficit premašio 5 mlrd KM

Izvor: Capital Ponedjeljak, 24.06.2024. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Izvoz BiH u prvih pet mjeseci iznosio je 6,64 milijarde KM, što je manje za 8,5 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz bio 11,682 milijarde KM, što je više za 4,6 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom u pet mjeseci iznosila je 56,8 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 5,042 milijarde KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje Cefte u prvih pet mjeseci iznosio je 1,056 milijardi KM, što je manje za 22,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz bio 1,292 milijarde KM, što je manje za 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Cefte iznosila je 81,7 odsto.

U prvih pet mjeseci izvoz u zemlje EU bio je 4,943 milijarde KM, što je manje za 7,4 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz iznosio oko sedam milijardi KM, što je više za sedam odsto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 70,6 odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.06.2024.  |  Finansije

Objavljen prvi javni poziv za projektne prijedloge saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, BiH i Crne Gore

Privredna komora Crne Gore obavještava mikro i mala preduzeća da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila prvi javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, saopšteno je iz PKCG. Ovo se sprovodi u okviru Fonda projekata malih vrijednosti (Small Project Fund – SPF), projekta EmBRACE

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.