NavMenu

Korak bliže ka autocesti Tuzla–Orašje - Predstavljeno koje su parcele planirane za eksproprijaciju

Izvor: eKapija Nedjelja, 30.06.2024. 14:44
Komentari
Podeli
Dionica Tuzla-Maoča (Foto: Projektna dokumentacija)Dionica Tuzla-Maoča

Autocesta Tuzla-Orašje jedan je od najvećih prioriteta Vlade FBiH, rečeno je nedavno u Vladi kada je objavljeno da se uskoro može očekivati tender za dionicu Lota 5 Tuzla-Maoča, a upravo povodom ove dionice održan je u Tinji Gornjoj sastanak predstavnika JP Ceste Federacije BiH i Grada Srebrenik sa mještanima mjesnih područja Tinja i Podorašje. Tema sastanka bila je eksproprijacija zemljišta na trasi planiranog autoputa Tuzla–Orašje, dionica Tuzla-Maoča, koja prema projektu prolazi kroz ova područja, prenosi portal Tuzlainfo.ba.

Stanovništvo je ovom prilikom, kako se navodi u tekstu, detaljno upoznato s načinom provođenja eksproprijacije, utvrđivanja cijene eksproprisanog zemljišta, objekata i drugih nekretnina. Također, prisutnima su detaljno obrazložena njihova prava, te procedure koje se primjenjuju u procesu eksproprijacije.

Predstavljeno je koje su parcele predviđene za eksproprijaciju u prvoj fazi. Naime, radi se o 74 parcele za koje je utvrđen javni interes i koje se nalaze na planiranoj trasi puta na području Previla prema Podorašju na lotu 1, dužine oko 6 kilometara.

Prema Zakonu o eksproprijaciji, vlasnici parcela imaju mogućnost postići direktan sporazum s Autocestama Federacije BiH o cijeni njihovih nekretnina. U tom procesu mogu angažovati vještake iz oblasti građevinarstva, poljoprivrede, ekonomije i drugih struka. Ovaj način eksproprijacije smatra se najbržim i najjednostavnijim.

Ukoliko se ne postigne sporazum, proces se nastavlja u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji. U ovom okviru, vlasnici parcela i JP Ceste Federacije BiH ravnopravne su strane. Na osnovu vještačenja, određivale bi se cijene eksproprisanih nekretnina.

Ovaj sastanak, kako se navodi, označava važan korak u procesu realizacije značajnog infrastrukturnog projekta, koji će donijeti koristi ne samo lokalnoj zajednici, već i širem području povezivanjem Tuzle i Orašja putem modernog autoputa.

Iz Autocesta FBiH, kako je i eKapija prenijela, nedavno su pojasnili da je izrada projektno-tehničke dokumentacije glavnog projekta autoceste Tuzla-Orašje u završnoj fazi i najavili da će ovo preduzeće tendersku dokumentaciju za izvođenje radova pripremiti za raspisivanje već u augustu ove godine.

Vlada FBiH je, kako je nedavno saopšteno iz Vlade, u ovogodišnjem budžetu osigurala sredstva za podršku izgradnji autoceste Tuzla-Orašje, dionica Tuzla-Maoča, Lot 5 Čanići-Tuzla, u dužini od osam kilometara.

Inače, prema prošlogodišnjim najavama Autocesta FBiH, gradnja dijela autoceste od Tuzle do Maoče trebalo je da počne u drugoj polovini prošle godine. Za tu namjenu Vlada Federacije BiH je osigurala 134 mil KM.

Ovaj dio autoceste predstavlja Y krak koji se veže na Koridor 5C na jugu, odnosno na području Žepča te se na Orašju veže na panevropski koridor koji prolazi kroz Hrvatsku. Također, ova autocesta će imati i konekciju sa jadransko-jonskom autocestom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Agro, Industrija

MCI iz Širokog Brijega postao većinski vlasnik čapljinskog Agroherca

Tvrtka MCI iz Širokog Brijega postala je većinski vlasnik čapljinske tvrtke Agroherc, a akvizicija je svečano proslavljena u vinariji Domano, koja je u vlasništvu MCI-ja. Ovo je za Čapljinski portal potvrdio vlasnik MCI-ja Miljenko Crnjac. - Agroherc je bio vlasništvo više lica, odnosno udio u tvrtki imalo je preko stotinu dioničara. Mi smo do sada otkupili od bivših vlasnika preko 90 posto dionica i tako postali većinski vlasnik -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.