NavMenu

Rebec 2024: Beograd će poslije Expo 2027 biti svijet, a Beograđanima treba objasniti kako će izložba da im poboljša život

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.06.2024. 08:53
Komentari
Podeli

(Foto: Urbanistički zavod Beograda/PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, screenshot)
Expo 2027 je velika mogućnost za Srbiju koja može dovesti milione turista svake naredne godine, a Beograd učiniti delom sveta. Osim predstavljanja strancima šta sve Srbija nudi, treba i Beograđanima objasniti kako će Expo 2027 da im poboljša život. Sve je drugačije posle izložbe Expo - zaključak je panela posvećenog potencijalima koje Expo 2027 donosi Beogradu i Srbiji, održanog na konferenciji o nekretninama REBEC 2024 koja se održava još danas u Beogradu.

Mateo Gato, direktor Matteogato&associati, koji je do sada učestvovao u organizaciji sedam Expo izložbi, ističe da Expo može biti prava prilika da se promeni narativ zemlje, ali da se to ne dešava uvek. On je pomenuo i loša iskustva, poput onog u Hanoveru 2000. godine kada, kako kaže, prilika nije iskorišćena, kao i Japana koji je želeo da iskopira Dubai i desio se fijasko.

- Vi ste dobro počeli, tema koju ste izabrali je dobra, ali, ako hoćete da profitirate od prilika koje Expo donosi, da ostvarite turistički i ekonomski rast, i rezultate posle izložbe, morate sada krenuti da komunicirate, da kreirate publicitet o događaju, kako biste nakon njega imali milione posetilaca koji će dolaziti i vraćati se. Ovo je prilika da ljudi saznaju šta sve nudi Srbija, ekonomski, finansijski, turistički – poručuje Gato.

A da bi se to ostvarilo, potrebna je, prema njegovim rečima, priprema i dobar plan.

- Probajte da napravite viziju grada i raspored događaja nakon Expa. Koliko vidim, Beograd se već menja, a ovo može biti tačka preokreta za grad i velika mogućnost. Važno je i da ljudima koji žive u Beogradu objasnite kakav grad može biti u budućnosti - ističe Gato.


Objasniti Beograđanima kako će Expo da im poboljša život

Žarko Malinović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine, napominje da je Expo najveći događaj na svetu u organizacionom smislu. Sve će, posle njega, kaže, biti drugačije.

- Moramo da razumemo da je to velika mogućnost za Srbiju, ne samo da nas repozicionira, već da od nepoznate zemlje postanemo poznata. Kad sam bio na Expo izložbi u Milanu, ispostavilo se da prosečan posetilac ni ne zna gde je Srbija. Lideri u industriji neretko veruju da Srbija ima loš imidž iz prošlosti. To nije tačno, Srbiju ne znaju i to sada možemo da promenimo - kaže Malinović.

On veruje da je pored komunikacije ka spolja, neophodno komunicirati i sa lokalnom zajednicom i objasniti Beograđanima kako će Expo da im poboljša život.

- Ako poredite Sarajevo pre i posle OI, to je potpuno drugi grad. Isto važi i za BiH kao republiku i Jugoslaviju kao zemlju. Setite se da je Endi Vorhol dizajnirao poster za OI u Sarajevu. Ovakvi događaji čine da postajete deo sveta. Beograd će biti svet nakon Expo - smatra Malinović.


Prilika za investicije u hotele - Rok do kraja godine

Osvrćući se na procenu da Beograd nema dovoljno hotelskog kapaciteta za očekivani broj posetilaca, Miluša Okiljević, partner u OM&Partners, podsetila je da je Vlada Srbije prošle godine donela subvencije za gradnju novih i rekonstrukciju starih hotela.

- Državnu pomoć u iznosu od 20% vrednosti investicije mogu iskoristiti investitori hotela sa najmanje tri zvezdice i 50 smeštajnih jedinica. Minimum investicije za rekonstrukciju je 2 mil EUR, dok je za gradnju novih objekata 5 mil EUR. Rok za prijave je kraj godine, tako da investitori imaju još vremena - rekla je Okiljević, dodajući da postoji odlična unutrašnja podrška za organizaciju Ekspa, i da su svi svesni potencijala i izazova.

Ona je dodala da će Vlada potpisati sporazum sa BIE, međunarodnom organizacijom koja od 1931. nadgleda Expo izložbe širom sveta i taj dokument će biti osnova za sve naredne regulative.

- Cilj je da se poboljša iskustvo svih posetilaca. Imaćemo predstavnike učesnika koji će ostati u Srbiji više od šest meseci, i moramo da smanjimo administrativni pritisak. Postojaće jedan centar u kom će učesnici moći da predaju bilo koji zahtev, umesto da se obraćaju lokalnim vlastima, što je dobar start - napomenula je Okiljević.

Da je to veoma važno, veruje i Žarko Malinović.

- Iz iskustva zemlje koja učestvuje na izložbi, važno je da postoji samo jedno mesto, jedna osoba i mejl na koji će pisati kad joj nešto treba. Svi mi smo deo neke administracije, i zemlje učesnici i domaćin, i zato su krucijalne jednostavne procedure. U Osaki je bio problem što su pratili lokalne procedure, nisu imali posebnu regulaciju za Expo, kao kad biste ovde morali da idete u opštinu Surčin za odobrenje projekta, zato smo mi insistirali na posebnoj regulaciji - kaže Malinović.


Razmislite kako da "prodate" grad

Mario Liguori, izvršni direktor New Business, čija je kompanija do sada organizovala G7 samite i druge velike događaje, savetuje Srbiji da bude proaktivna, efikasna i da razmisli koje još usluge može da ponudi posetiocima osim same izložbe.

- Imate različite delegacije, poslovne, političke, iz škola i svi traže različite stvari. U paviljonu imate 4-8 događaja dnevno, imaćete veliki broj zahteva u poslednjem trenutku. Organizaciono je ključno da postoji jedna osoba za kontakt, jedna tačka susreta. Expo je deo veće slagalice, tim treba da "proda" grad za naredne godine. Vi ste gostoprimljivi, ali morate biti i organizovani, da budete spremni da upoznate druge sa vašom kulturom koju mnogi ne znaju. Ako budete radili dobro, godinu kasnije imaćete više turista, koji će doći da posećuju zemlju - kaže Mario Liguori.

Mateo Gato ističe da za promociju treba iskoristiti zemlje učesnice, što, kako je napomenuo retko ko radi.

- Svi se bave logistikom, transportom, organizacijom, a zaboravljaju da uključe zemlje učesnice, koje mogu biti najbolji partner u promociji izložbe. Dok nismo dobili Expo u Milanu, mnogi nisu znali da Italija ima vulkane, planine. O Srbiji tek ne znaju ništa – kaže Mateo i dodaje da se Milano radikalno promenio posle Expo izložbe: - Expo sve menja. Milano je veoma bogat grad, ali primera radi, transakcije sa kreditnim karticama povećale su se tokom trajanja izložbe 100 puta u odnosu na isti period prošle godine. Milano je pre bio destinacija za kongrese, šoping i biznis, a sad je veliki turistički grad. Iskoristili smo tu priliku za pozicioniranje i brendiranje grada što i vi možete učiniti.

M. Dedić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Hrvatska pošta Mostar otvorila glavno poštansko-logističko središte

U Mostaru je svečano otvoreno novoizgrađeno glavno poštansko-logističko središte (GPLS), što predstavlja kapitalnu investiciju za Hrvatsku poštu Mostar, saopšteno je. - Izgradnja ovog objekta predstavlja temeljnu infrastrukturu koja će značajno unaprijediti logističke usluge, posebno u segmentu brze dostave paketa, kako u unutarnjem, tako i u međunarodnom prometu. Novi objekt, površine preko 7.000 kvadratnih metara, smješten je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.