NavMenu

RiTE Gacko u prvom kvartalu proizveo 360.000 megavat-časova - Nakon instalacije savremene njemačke opreme očekuje se povećanje proizvodnje

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 11.04.2024. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: ritegacko-rs.ba)
Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je Srni direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih dijelova proizvodnog procesa i da je u junu planiran redovni remont.

Skoko je izrazio zadovoljstvo pogonskom spremnošću termoelektrane, stabilnošću njenog rada i brojem časova provedenih na mreži od početka godine.

On je naveo da u januaru, februaru i u aprilu do sada nije bilo zastoja u radu, dok je u martu bio planski zastoj zbog čišćenja kotla i nekoliko neplanskih, primarno uzrokovanih lošim kvalitetom uglja.

Skoko je dodao da je Matično preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) ugovorilo za potrebe RiTE Gacko sistem zasnovan na visokosofisticiranoj njemačkoj opremi radi poboljšanja kvaliteta uglja koji sagorijeva u termoelektrani, nakon čije primjene bi termoelektrana povećala proizvodnju i radila još stabilnije i efikasnije.

On je izrazio zadovoljstvo snabdijevanjem termoelektrane ugljem iz rudnika, koje se odvija u kontinuitetu i koje nije bilo ugroženo tokom prvog kvartala uprkos nizu poteškoća naslijeđenih iz ranijih godina.

Skoko je najavio da je sredinom juna planiran početak redovnog godišnjeg remonta termoelektrane, koji je planirano da traje duže nego što je uobičajeno, odnosno 55 dana, jer je potrebno izvršiti dodatne aktivnosti na remontu turbine.

On je ukazao na značaj RiTE Gacko, kao jednog od najvažnijih objekata za proizvodnju struje u okviru elektroenergetskog sistema Republike Srpske i dodao da se u kontinuitetu radi na unapređenju proizvodnog procesa kako bi gatačka termoelektrana to ostala i ubuduće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.