NavMenu

Pretkvalifikacioni tender za izvođača radova druge i treće dionice brze pruge Beograd-Niš najavljen za maj

Izvor: kurir Ponedjeljak, 08.04.2024. 09:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će, ukoliko sve bude u redu, u decembru početi izgradnja druge i treće deonice brze pruge Beograd-Niš.

- U maju ćemo raspisati pretkvalifikacioni tender za izvođača radova, u septembru ćemo tražiti ponude, a u međuvremenu će biti završen i plan. Počinjemo da gradimo 230 kilometara dugu prugu, za brzine od 200 kilometara na sat, i za tri i po godine putovaće se od Niša do Beograda za 100 minuta - rekao je ministar gostujući na TV Hepi.

Naveo je i da je u okviru Plana Evropske unije za Zapadni Balkan, vredan šest miliona evra, koji je juče potvrđen, jedan od prioritetnih projekata koje je Srbija prijavila, izgradnja pruge od Brestovca do Preševa.

- Imaćemo brzu prugu od Niša do Skoplja, odnosno kroz celu Srbiju, od Niša do Preševa, i dalje do Skoplja. Mađari će završiti svoj deo do Budimpešte, Grci rade 76 kilometara pruge od Soluna do Idomenija i obnavljaju deonicu od Soluna do Atine. Ostaje da se spoje Skoplje i Idomeni, i imaćemo 1.521 kilometar brze pruge, od Budimpešte do Atine, što će potpuno promeniti život na Zapadnom Balkanu - rekao je ministar Vesić.

On je izjavio i da će danas (u petak 5. aprila) biti otvorene ponude koje su stigle za tender za izbor izvođača radova na izgradnji železničke obilaznice oko Niša, dok bi radovi na tom projektu trebalo da počnu u junu.

- Već u junu ćemo početi da gradimo. Danas se otvaraju ponude, radićemo ubrzano narednih dana, da izaberemo najboljeg ponuđača. Čim taj proces bude završen, u junu počinje izgradnja železničke obilaznice oko Niša - rekao je Vesić gostujući na TV Hepi.

Taj projekat je važan zbog konačnog iseljenja pruge iz centra Niša, dodao je ministar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.